Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompir
  • 07.11.2022. 16:30

Mladi krompir na pijaci u novembru?

Letos smo imali mesta u plasteniku, kad smo ubrali krastavac, i pomislili smo da probamo, možda nam i uspe, razmišljao je tada Živa Fibišan iz Botoša kod Zrenjanina.

Foto: zrenjaninski.com
  • 233
  • 66
  • 0

Da li je moguće da u oktobru i novembru na pijaci kupite mladi krompir? Moguće je, jer je ove godine mladi krompir proizvela porodica Fibišan iz Botoša, koja se povrtarstvom bavi dve decenije.

"Letos smo imali mesta u plasteniku, kad smo ubrali krastavac, i pomislili smo da probamo, možda nam i uspe. Eksperiment nam je dobro prošao, vadimo krompir i imaćemo ga dve nedelje ove godine, a dogodine ga sadimo sigurno", priča za portal zrenjaninski.com Živa Fibišan.

Dogodine sisitem za navodnjavanje

Ove godine su Fibišanovi na četiri lanca imali kukuruz šećerac, na dva beli luk, sejali su i crni luk pogačar, domaću sortu koju mušterije sve više cene. A u plastenicima, ali i na pola lanca na otvorenom, sejali su mladi crni luk, rotkvice, salatu, dajkon rotkvu, kelerabu…

"Planiramo da dogodine nabavimo sistem za zalivanje jer nam šećerac podbacuje poslednje dve godine zbog suše. U povrtarstvu ima jako puno ručnog rada, tu je i pijaca, vožnja, ali se isplati i zato to i radimo. Mislimo da smo jedini povrtari u Botošu, ali to nam je bila odlična odluka", kaže Živa Fibišan.

Koje je najprofitabilnije povrće za uzgoj tokom zime?

Inače, kako smo ranije pisali, na našem se području tradicionalno za zimsku potrošnju uzgajaju zelena salata, spanać, mladi luk. Međutim, ovaj spisak je znatno duži. Kelj, razne vrste lekovitog i začinskog bilja, razne salate, rotkvice, zatim cvekla su vrste čije uzgajanje može biti uspešno tokom ovog perioda.


Tagovi

Živa Fibišan Mladi krompir Jesenje povrće Neobičnost Povrće iz plastenika


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D