Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mini povrće
  • 04.03.2020. 18:00

Mini povrće sve popularnije zbog izgleda, ukusa i hranjivosti

Hemijskim sastavom, aromom, mirisom i ukusom mini povrće uspeva poraziti ono u standardnoj veličini. Uprkos malenoj veličini ipak su pravi izvori hranjivih materija. Istraživanja su pokazala da ono sadrži 40 puta više vitamina C, E i K, zatim luteina i beta karotena od običnog.

Foto: Depositphotos/Greatstock
  • 888
  • 18
  • 0

Mini povrćem, bilo da se radi o mladom, bejbi povrću ili "patuljastim", hibridnim verzijama uobičajenog povrća, nazivaju se sitniji plodovi određenih kultura, a često se konzumiraju po principu jedan plod - jedan zalogaj. Ono je za relativno kratko vreme pobralo simpatije potrošača, ali i napunilo džepove proizvođača, čija je težnja da uzgajaju kulture čiji su prinosi niži, a cene veće od onog povrća standardne veličine.

Prisetimo se, dugogodišnja želja proizvođača povrća bila je dobijanje što većih prinosa i što krupnijih plodova uz intenzivnu zaštitu, obilno đubrenje i navodnjavanje, a time i bolje zarada. To je u mnogim zemljama dovelo do prekomerne ponude i pada cena, stoga se počelo tražiti drugo rešenje kako bi povrtari postali konkurentniji na tržištu.

Mini povrće ima intenzivniji ukus od standardnog

Hemijskim sastavom, aromom, mirisom i ukusom mini povrće uspeva poraziti ono u standardnoj veličini. Uprkos malenoj veličini ipak su pravi izvori hranjivih materija. Istraživanja su pokazala da ono sadrži 40 puta više vitamina C, E i K, zatim luteina i beta karotena od običnog.

Kako nahraniti milenijalce?

Takođe, mini povrće ima intenzivniji ukus i svakako je vrlo zdrav dodatak koji mnoga jela čini aromatičnijim i privlačnijim, a prednost je i to što ga je lakše čuvati u frižideru. Bejbi povrće nije novi koncept, ali je osamdesetih godina prošlog veka postalo popularno otkako su počeli da ga uzgajaju i uvrstavaju u svoja jela svi bolji restorani u San Francisku, u Kaliforniji. Nakon toga, njegova se popularnost raširilia čitavim svetom. 

Uzgoj mini povrća u saksijama

Kako biste što pre osigurali mlade i sveže biljke, možete se već danas odlučiti za njegov uzgoj. Zamislite brokoli, karfiol, rotkvicu, paradajz ili papriku kojima je potrebno manje vremena kako biste ubrali njihove prve plodove. Ovo povrće kako mu i sam naziv govori, ne treba puno prostora, ali je važno da ga uzgajate na mestu s dosta svetlosti.

U specijalizovanim prodavnicama možete naći i komplete za uzgoj, ali kako bi smanjili troškove možete koristiti i improvizovane posude poput plastičnih čašica od jogurta i sl. Na dnu treba da ih probušite kako bi se omogućilo oticanje suvišne vode. 

Seme se preporučuje, kao i kod običnog povrća, pre setve namočiti u vodu. Nakon što je nabubrilo, posejte ga u neveliku posudu ili saksiju, prečnika oko pet centimetra i dubine do 10 cm te prekrijte s pola centimetra zemlje te lagano zalijte. 

Kakvu zemlju odabrati za setvu, a da osiguramo dobar rast biljaka iz rasada

Posuda se može prekriti prozirnom kuhinjskom folijom kako bi se zadržala vlaga i postigli optimalni uslovi klijanja.

Setva mini povrća na otvorenom

Korenasto povrće poput šargarepe, kelerabe i peršuna ili lisnatog poput salate možete posejati čim to uslovi dozvole, a za mini povrće se jedino razmaci setve razlikuju od proizvodnje uobičajenog, jer je je znatno manje pa može biti i manji razmak između njih. Kada se tlo zagreje i prođe opasnost od mrazeva možete posejati sorte mini pasulja, kukuruza, tikvica ili krastavaca. Paradajz, patlidžan i papriku možete presaditi na otvoreno kada su noćne temperature iznad 12°C.

Rana setva povrća na otvorenom - od luka do rotkvice

Kako piše homeguides, mini povrće treba zalivati jednom ili dva puta nedeljno i paziti da je vlaga ravnomerno raspoređena, a u sušnim uslovima zahtevaju dodatno zalivanje. Preporučuje se dodavanje i malča zbog kontrole korova i očuvanja vlažnosti tla. Zemljište koje je nađubreno pre setve obično ne zahteva dodatno đubrenje jer se mini povrće bere vrlo brzo nakon setve i to pre nego što se potroše hranjive materije u tlu.

Vrste mini povrća koje se najčešće uzgajaju

Za uzgoj je dobro odabrati one vrste koje se mogu brati brzo nakon setve ili pak one koje se beru kontinuirano. Od lisnatog povrća to su mini sorte matovilca, rukole, spanaća, cvekle i blitve, a od korenastog; šargarepa, rotkvica, keleraba, peršun listaš i luk vlašac. 

Jedno od najpopularnijeg minijaturnog povrća je (čeri) paradajz koji je najbolje prihvaćen i kod nas. Njegovi maleni plodovi su često ukusniji tj. slađi i aromatičniji u odnosu na običan paradajz. Sorte mini paradajza imaju i dekorativnu ulogu, a dolaze u različitim oblicima. Paprike su još jedno popularno povrće s mnogim minijaturnim sortama, a najviše povrća u mini verziji su čili sorte.

Možete uzgajati i mini karfiol, ali i druge kupusnjače. Na tržištu se mogu pronaći patuljaste sorte kupusa i brokolija koje je lako uzgajati. Još jedna vrsta koja se često uzgaja kao mini povrće je šargarepa koja voli puno sunca i vlage.


Tagovi

Mini povrće Bejbi povrće Uzgoj mini povrća Mini paradajz Mini paprika Mini karfiol


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.