Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompir
  • 02.09.2021. 12:00

Manji rod krompira do 70 odsto - viša cena na pijacama

Krompir će ove godine biti skup, ako, prema rečima proizvođača krompira iz Ivanjice Dragana Bogdanovića, neko "ne nađe matematiku i ne uveze krompir" i obori cenu domaćeg.

Foto: Depositphotos/maxsol7
  • 261
  • 25
  • 0

Tropske temperature, bez kiše tokom skoro celog leta, umanjile su rod krompira u Srbiji za 50 do 70 odsto i u krajevima gde je proizvodnja najveća, u ivanjičkom i čačanskom, rekli su proizvođači te poljoprivredne kulture za Betu.

"Rod će ove godine biti više nego prepolovljen za razliku od prošle godine kada mi je ostalo neprodato 15 tona. Mnogi proizvođači su hranili krave i ovce krompirom, a ja i danas još imam krompira od prošle godine koji dajem ovcama, a 40 džakova sam bacio u šumu", rekao je Duško Dimitrijević iz sela Brezova kod Ivanjice za ovaj medij.

Prema njegovim rečima, ove godine ima njiva gde zbog visokih temperatura biljka nije mogla da razvije nadzemno stablo i u korenu nema više od dva-tri sitna krompira, a nešto bolji prinos mogu da očekuju oni koji su imali mogućnosti da ih zalivaju, ali je to mali procenat proizvođača.

Kako sprečiti pojavu crnih krtola krompira?

Krompir će ove godine biti skup, ako, prema rečima proizvođača krompira iz Ivanjice Dragana Bogdanovića, neko "ne nađe matematiku i ne uveze krompir" i obori cenu domaćeg.

Prema izveštaju Biltena STIPS-a, dominantna cena krompira ovogodišnjeg roda na kvantašima bila je 40 din/ kg. Na zelenim pijacama dominirao je iznos od 60 din/kg.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Rod Cena krompira Dragan Bogdanović Zalivanje krompira Duško Dimitrijević


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u