Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virus krastavca
  • 24.02.2020. 15:00

Lisne vaši prenose virus žutila koji uništava krastavce i tikvice

Virus se širi lisnim vašima koje prezimljuju duž čitave Evrope kao posledica sve blažih zima. Izaziva nedostatak hlorofila, odnosno žućenje i zadebljanje lišća. Plodovi takođe, otpadaju brže, a može ometati cvetanje i rast novih izdanaka.

Foto: Depositphotos/lana137 (ilustracija)
  • 553
  • 11
  • 0

Nekoliko nemačkih proizvođača krastavaca prošle je, 2019. godine, na svom povrću primetilo napad nepoznate bolesti, koja im je u većini slučajeva uništila najmanje 50 odsto, a ponegde i do 90 odsto roda, piše Agroinform.

Istraživači s Lajbnic instituta u Nemačkoj na temelju eksperimenata sa ćelijskim kulturama u institutu Braunsvajg, otkrili su da je bolest uzrokovao virus krastavca zvanim CABYV - virus žutila koji prenose lisne vaši. "Do sada je u Bavarskoj prijavljeno 30-tak infekcija od prošlog leta, ali s obzirom da nema službene obveze prijavljivanja, ta bi brojka mogla biti znatno veća. Ispitivali smo deset uzoraka iz regije Nirnberg i svi su se pokazali zaraženima", rekao je Patrik Nastvogel iz organizacije proizvođača krastavaca i ostaloga povrća Gemiserzojgering Knoblaušland.

Potvrđena pojava virusa visoke virulencije paradajza

Virus se širi lisnim ušima koje prezimljuju duž čitave Evrope kao posledica sve blažih zima. Izaziva nedostatak hlorofila, odnosno žućenje i zadebljanje lišća. Plodovi također otpadaju brže, a može ometati cvetanje i rast novih izdanaka.

U većini slučajeva u Bavarskoj je virus uništio 10 do 50 odsto useva, što je značajan gubitak u proizvodnji. Neškodljiv je za potrošače i, osim toga, kontaminirani proizvodi ne završavaju na policama.

Otkriven još davno u Francuskoj, a sve više se širi Evropom

CABYV je prvi put uočen u Francuskoj 1988. godine, ali tada nije otkriveno o kojem se tačno virusu radi. Nakon toga, nastavio je da se širi i u Španiji i u Italiji, a nedavno je otkriven i u Poljskoj i Slovačkoj, što je uzrokovalo veliku zabrinutost kod poljoprivrednika.

Plamenjača krastavca opasna i za bundeve

Osim kod krastavaca, virus se javio i na tikvicama i bundevama.


Tagovi

Virus žutila Lisne vaši CABYV Hlorofil Nemačka Francuska Poljska Bolest krastavaca Bolest tikvice


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB