Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beli dulek
  • 15.11.2020. 12:00
  • Pomoravski okrug, Šuljkovac, Jagodina

Lak uzgoj belog duleka, a velika potražnja

Žikica i Ljiljana Marković iz Šuljkovca kod Jagodine beli dulek uzgajaju na jednom hektaru, a uberu oko vagon i po. Na svojoj tezgi na jagodinskoj zelenoj pijaci sada dnevno prodaju oko 50 kg, a tokom božićnih praznika i do 300 kg ove zdrave namirnice.

Foto: Jelena Lukić
  • 2.982
  • 44
  • 0

U ovo doba godine jedan od najtraženijih poljoprivrednih proizvoda na zelenoj pijaci u Jagodini je beli dulek. Na mnogim pijačnim tezgama narandžasta boja unutar isečenog duleka privlači pažnju ljubitelja ove jesenje i zimske poslastice. Jedna od takvih je i tezga porodice Marković iz Šuljkovca kod Jagodine.

Žikica i Ljiljana Marković već 15 godina imaju tezgu na jagodinskoj pijaci, a poslednjih deset godina uzgajaju dulek. Prodaja ide dobro, a ovih dana, kaže Ljiljana, dnevno proda 50 kg, a najbolje se prodaje oko Božića, jer je bundeva nezaobilazna namirnica na posnoj trpezi. Tada se proda čak 300 kg dnevno.

Sa jednog hektara vagon i po roda

Markovići beli dulek uzgajaju na jednom hektaru, a uberu oko vagon i po. Uzgajanje ove biljke nije teško, a veoma se isplati.

Iz svog iskustva Markovići kažu da uzgoj duleka nije težak, a isplativ je

"Dulek se sadi u aprilu, čim bude vreme povoljno. Mi sadimo iz semena a može i iz rasada. Sami proizvodimo seme. Svakog dana odvajam seme iz najboljih bundeva i sušim. Dulek nije zahtevan. Samo njiva treba dobro da se spremi. Nekad mora više da se poliva i okopava, zavisi kakva je godina. Ne prska se, ne napadaju ga bolesti. Zato je i zdrav da se jede", kaže Ljiljana Marković.

Od sunca zavisi ukus

Ovaj bračni par navodi da njihovi duleci teže do 30 kg. Ne trude se da proizvedu veće, jer bi to zahtevalo poseban tretman. 

"Od godine zavisi koliko će da poraste. Dulek voli sunce jer mu ono treba da sazri i dobije lep sladak ukus. Bere se pre mraza, otprilike u septembru, a zatim se skladišti u suvoj i toploj prostoriji. Ne podnosi zimu i temperaturu ispod nule." 

Od kašice za bebe do Lalinog zlata od bundeve

Naša sagovornica kaže da se dulek na pijaci može naći do maja, pa da za cenu od 40 do 50 dinara po kilogramu ljudi dobiju lepu i zdravu poslasticu. Dulek je bogat mineralima i vitaminima. Zanimljivo je da dulek može biti dodatak mnogim jelima, i slatkim i slanim. Zato ga domaćice vole, a naročito majke koje bebama i deci prave različita jela od ove biljke.

Za 40 do 50 dinara po kilogramu, mušterije dobiju zdravu poslasticu

"Imam svoje redovne mušterije koje mi pričaju recepte i kako se dulek sve može spremati. Može da se stavi u čorbice, supice, može da se peče, može u puding da se stavi. Dulek daje sladak ukus svakom jelu. Ja volim da dinstam, sa jednom čašom vode, dulek sa raznim voćem kao što je suvo grožđe, jabuka, u stvari sve što se nađe u kući. Posle može da se doda šećer a i ne mora", navodi naša sagovornica i dodaje da je ove godine beli dulek izuzetno sladak što potvrđuju i njene mušterije.

Tražen i sok od duleka

Inače, Markovići osim belog duleka uzgajaju i drugo povrće; karfiol, kupus i spanać na otvorenom, a paradajz, papriku, plavi patlidžan, tikvice, rotkice i zelenu salatu u plastenicima koje imaju na 30 ari.

"Spanać smo posadili na oko 40 ari i njegova prodaja ide dobro. Cena je 150 dinara za neočišćen i 200 dinara za očišćen. I spanać se ne prska tako da je to još jedna zdrava namirnica."

Markovići su se u Šuljkovac doselili 1999. godine sa Kosova i ubrzo počeli da se bave poljoprivredom i prodajom povrća na pijaci. Kažu da su na pijaci tokom cele godine, pa i zimi kada je hladno i leti kada je vrućina. Poljoprivreda jeste teška, slažu se oboje, ali od nečega mora da se živi, ističu, a od poljoprivrede može pristojno da se živi.

Dulek za slana i slatka jela, ali i kao sok

Na njihovoj tezgi poslednjih nekoliko godina može se naći i sok od duleka koji stalne mušterije veoma vole. Sok pravi ćerka Sanja koja ga je najpre spremala za svoju decu, a kasnije i za prodaju. Litar i po soka košta 150 dinara. Osim gustog soka od belog duleka, Sanja pravi i sirup od cvekle.


Foto prilog


Tagovi

Beli dulek Jela od duleka Ljiljana Marković Prodaja na pijaci Cena duleka Sok od duleka Zdrava namirnica Pijac u Jagodini


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.