Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena krompira
  • 06.10.2020. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Nova Varoš

Krompir: Rod dobar, ali cena svega 12 dinara

Prinosi su iznad višegodišnjeg proseka, ali proizvođači kažu da im trenutna cena, 12 do 15 dinara za kilogram, jedva pokriva osnovne troškove. Poljoprivrednici koji seju kao kooprenati prošli su mnogo bolje, jer su prilikom setve dogovorili cenu od 20 dinara.

Foto: Željko Dulanović
  • 2.284
  • 98
  • 0

Obilne kiše i hladno vreme usporili su akciju vađenja krompira koja je u jugozapadnoj Srbiji ove jeseni nešto ranije počela. Poljoprivrednici su zadovoljni prinosom i kvalitetom, ali ne i cenom. Retki kupci za kilogram krompira trenutno nude 12 do 15 dinara, što tvrde proizvođači da jedva pokriva osnovne troškove.

U selima na Javoru, Murtenici i Zlataru proletos je posejano nešto više krompira nego pre. Lane su kupci u njivi plaćali 28 do 30 dinara za kilogram, a solidna je bila i prethodna. Moglo je da se solidno zaradi, pa su poneti tim mnogi proizvođači ovog proleća požurili da poseju krompir. Slično je i u drugim selima ovog dela Zlatiborskog okruga, gde se prema procenama Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Užice očekuje tržišni višak od čak 70.000 tona merkantilnog krompira.

Obavite vađenje, skladištenje i čuvanje krompira sa što manje gubitaka

"Na našu sreću, ili nesreću, krompir je jesenas dobro rodio, pa mu je zbog velike ponude pala i cena, a bojim se da će velike količine završiti u potocima i jarugama jer neće imati ko da ih kupi. Sudeći prema ranijem iskustvu, nakon dve dobre sledi četiri, pet loših godina, a krizu koja sledi moći će da prežive samo ozbiljni proizvođači", kaže Srđan Lojaničić iz Akmačića kod Nove Varoši.

Prinos veći od očekivanog

Naš sagovornik i njegov komšija Obren Šaponjić godinama ortački seju krompir u pitomom Akmačićkom polju. Ove su posejali krtola na 12 hektara. Krompir je dobro rodio, ali neće odmah put kupaca, već će u magacinu sačekati cenu. Lojaničić i Šaponjić su među najvećim proizvođačima u novovaroškom kraju. Više od njih jedino seje Branko Gujaničić koji pod krompirom ima više od 20 hektara.

Krompir ipak neće odmah kupcu, već magacinu...

"Prinos je ove jeseni veći od očekivanog, 35 do 40 tona po hektaru, ali na cenu od 14 -15 dinara nemamo nikakvu zaradu. Troškovi proizvodnje su sve veći, a sve je teže naći i radnike mada je sada dnevnica 3.000 dinara. Krompir je dobro rodio i u drugim delovima Evrope. Zbog tržišnih viškova kod njih je cena svega osam do devet centi po kilogramu, što se na kraju odrazilo i na cenu kod nas", kaže Lojaničić.

U selima jugozapadne Srbije poslednjih godina sve više je meštana koji krompir seju na hektar, dva, kao kooperanti velikih trgovaca i prerađivača iz Ivanjice, Lučana i Čačka. Od njih dobijaju sve što im je potrebno za proizvodnju, a otkup i cena su zagarantovani.

Bolje za otkupljivača nego individualno

Jedan od njih je Dragan Ilić iz Trudova kod Nove Varoši. U brdima iznad Zlatarskog jezera zasejao je krompir na 1,5 hektara, i kaže da mu je kao proizvođaču mnogo bolje nego pre kada je radio individualno.

"Ove godine smo se dogovorili na 20 dinara za kilogram, a možda bude i koji dinar 'bonusa' na kraju. Poslednjih nekoliko godina sejem za istog otkupljivača iz Kušića, i zadovoljan sam saradnjom. Od njega dobijem sve, od semena, veštačkog đubriva, do zaštitnih preparata i džakova za pakovanje, dok je moje da posejem, izvadim i krompir oteram na mesto otkupa. Da nema koopreacije davno bih odustao od proizvodnje. 'Krvav' je ovo posao, posebno za one koji nemaju siguran otkup, već moraju da moljakaju i vuku kupce za rukav", kaže Ilić.

Sve više meštana odustaje od proizvodnje krompira

Prema zvaničnim procenama, krompir se u Zlatiborskom okrugu uzgaja na oko 4.000 hektara, što je znatno manje nego u nekom ranijem periodu, od čega je oko 140 hektara pod semenskim krompirom.

U Zlatiborskom okrugu krompir se uzgaja na 4.000 ha

"Tamo gde su korišćeni kvalitetan sadni materijal i sprovedene pune agrotehniče mere prinosi su ove godine iznad višegodišnjeg proseka, a i kvalitet je dobar. Međutim, zbog cikličnog dešavanja na tržištu u pogledu cene, sve više meštana odustaje od krompira i preusmerava se na profitabilniju proizvodnju, pre svega na jagodičasto voća gde su zagarantovani i okup i cena. Zbog toga su se u ovom delu, za poslednjih par godina površine pod kromirom smanjile za oko 1.000 hektara", kaže Ljubodrag Pantelić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Užice.


Tagovi

Uzgoj krompira Cena krompira Vađenje krompira Srđan Lojančić Dragan Ilić Kooperanti Ljubodrag Pantelić Merkantilni krompir


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.