Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Batat
  • 24.08.2020. 09:00

Kraj avgusta je pravo vreme da se počne sa berbom batata

Za ovo povrće je najvažnije da tokom proizvodnje, biljke budu snabdevene dovoljnom količinom vode, da imaju dosta svetlosti i odgovarajuću temperaturu vazduha i zemlje.

Foto: Depositphotos/likephotoman
  • 224
  • 7
  • 0

Mnogo je uzgajivača koji su po prvi put ove godine posadili i batat - slatki krompir, pa ne znaju kako i kada se bere ova povrtna vrsta. Svoju popularnost, duguje bogatom sadržaju proteina, mineralnih materija, a zbog niskog glikemijskog indeksa odličan je kao hrana za dijabetičare.

Krenuti sa vađenjem kad listovi požute

Na termin berbe najveći uticaj imaju vremenske prilike tokom perioda uzgajanja. Za njega je najvažnije da tokom proizvodnje, biljke budu snabdevene dovoljnom količinom vode, da imaju dosta svetlosti i odgovarajuću temperaturu vazduha i zemlje. Uz obezbeđene ove uslove, krtole batata biće spremne za berbu već posle 100 dana od sadnje. Za neke sorte taj period je duži i može biti do 120 ili 130 dana. Većina krtola je tada veličine oko 150 grama.

Batat - slatki krompir koji nije krompir

Prvi znak da možemo vaditi batat je promena boje listova, odnosno kada oni počinju da žute. Krtole se mogu vaditi od avgusta do oktobra, odnosno do pojave mraza. Niske temperature mogu rezultirati njihovim propadanjem jer se radi o toploljubivom povrću. Treba znati da će se oštećenja javiti već na 7°C, a da one propadaju i izmrzavaju na temperaturi od -1°C.

Ovaj krompir neće ostati zaštićen od niskih temperatura i pored toga što je u zemlji. Ukoliko je najavljen mraz, a nismo ga izvadili, potrebno je odseći nadzemni deo kako bi sprečili da proces izmrzavanja zahvati čitavu površinu. Manje gredice treba da budu u senci, prekrivene slamom, agrotekstilom. Što je moguće pre krenuti sa vađenjem.

Sprečite oštećenja tokom skladištenja

Najbolje je to obaviti po oblačnom danu jer je osetljiv na sunce. Ukoliko se vađenje slatkog krompira obavlja po sunčanom danu, izvađene useve treba prekriti kako bi se sprečila oštećenja koja tokom skladištenja mogu dovesti do propadanja. Pokožica ploda je tanka i lako puca. Na mestima sa oštećenjima od vađenja i od raznih udarca, može doći do curenja mlečne tečnosti koja je ujedno i pokazatelj da su krtole u fazi tehnološke zrelosti. Ukoliko su 'rane' manje, one će zarasti tokom procesa sušenja. Povrće sa većim oštećenjima potrebno je što pre upotrebiti.

Batat se odomaćio u Čelarevu

Prilikom vađenja, krtole se samo očiste i ostave u tankom sloju dva do tri sata, kako bi se površina prosušila. Prilikom manipulacije sa njima, treba izbegavati bacanje i oštećivanje povrća. Sledeće dve sedmice batat sušite u prostoriji koja je suva i tamna. Previše vlažnosti dovodi do brze pojave truljenja krtola. U dobrim uslovima one se mogu čuvati više od pola godine.

Prosušen slatki krompir spremiti u drvene gajbice, papirnate ili mrežaste vrećice.


Tagovi

Berba batata Krtole batata Vađenje batata Slatki krompir Skladištenje batata Izbegavati bacanje hrane


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.