Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paradajz
  • 08.05.2021. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Futog

Koju negu zahteva paradajz za dobre prinose?

Nakon rasađivanja, paradajz traži dosta nege: od čupanja korova do povezivanja, prihranjivanja, zalivanja.

Foto: Aleksandar Radetić
  • 3.343
  • 191
  • 0

Učenici srednje Poljoprivredne škole u Futogu, vojvođanskom mestu u blizini Novog Sada, otvorili su nam vrata svog plastenika u kojem ovih dana rade okopavanje paradajza, prihranjuju ga, zalivaju i primenjuju ostale mere nege. Prva je uklanjanje korova.

"Čupamo korov samo oko biljke i to nam je bitno zbog rasta. Ako je korov baš pri biljci bolje je ručno počupkati, a okolo možemo i motikicama, samo moramo paziti na sistem za navodnjavanje i na biljku", objašnjava učenica ove škole Dejana Ivković.

Nakon toga sledi zalivanje, a zatim i vezivanje paradajza kako bi biljka rasla uspravno i lepo se razvijala.

Najpre, oslobodite paradajz od korova

"Vezujemo paradajz kao jednu od mera nege. Stavljamo ga uz oslonac. Ovo je jedna od sorti paradajza koje su visoke, te ih vezujemo da ne bi padale", dodaje njena drugarica iz razreda Leontina Petrović.

Prihranjivanje "kap po kap"

Vezivanje omogućava i da plod dobije dovoljno svetlosti i vazduha, zalivanje je lakše, a prihranjivanje jednostavnije.

"Prva prihrana će ići putem sistema kap po kap. U plastenik ide jedno burence gde se stavlja vodotopivo đubrivo i putem sistema kap po kap automatski se i prihranjuje ova biljka", objašnjava njihova profesorka Ljubica Pajić.

A da bi biljka mogla da zadrži vodu, hranu i ostale potrebne materije, neophodno je zakinuti zaperke.

Kako i zašto zakidati vrhove i zaperke biljaka?

"Imamo glavno stablo, pratimo i bočne grane i lepo se može uočiti kako iz pazuha dolazi do rasta zaperaka. Kada je mali, otkinemo prosto prstima i tako ga uklanjamo", navodi Pajić.

Preventivno protiv bolesti

Zbog visokih temperatura, ovaj plastenik trenutno je otvoren danonoćno kako bi paradajz mogao da se provetrava i ne sakuplja vlagu.

Zbog visokih temperatura, plastenik je danonoćno otvoren

"Kao što znamo, visoke temperature i velika količina vlage su prosto uslovi koji pogoduju razvoju bolesti. Mi gledamo da tretiramo, odnosno da prskamo ovaj paradajz što manje tako da moramo preventivno da intervenišemo odnosno da radimo na tome da sprečimo pojavu bolesti i štetočina", objašnjava naša sagovornica.

Osim što brigom i negom biljkama obezbeđuju siguran razvoj, učenici dane u plasteniku rado provode kako bi teorijsko znanje primenili praktično, a mnogi od njih, nakon završene škole, naučeno primenjuju i u sopstvenim proizvodnjama.

Više o detaljima nege paradajza, možete pogledati u sledećem prilogu:


Tagovi

Nega paradajza Zakidanje zapreka Provetravanje Leontina Petrović Preventiva bolestima Dejana Ivković Zalivanje Prihranjivanje Ljubica Pajić


Autor

Aleksandar Radetić

Više [+]

Snimatelj i ljubitelj digitalnih medija.