Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrće
  • 30.03.2022. 12:00

Koje povrtne vrste se sve više traže i zašto?

Od povrća za koje sve više vlada interesovanje među potrošačima, a samim ti i proizvođačima jeste karfiol i brokoli. Tu je i kukuruz šećerac.

Foto: Dimitrije Jovanović
  • 198
  • 31
  • 0

Najviše podignutih plastenika dunavskog tipa manjih i većih, ali i onih velikih sa kompletno urađenom automatizacijom, nešto je što sada odlikuje Srbiju. Sezonska proizvodnja povrća "preselila se" u ranu prolećnu i kasnu jesenju, zahvaljujući novom načinu proizvodnje, ali se proces nikada nije do kraja zaokružio.

"Veliki troškovi ulaganja usporili su proces podizanja proizvodnje u zaštićenom prostoru, jer su investicije u startu visoke. Kreću se na nivou od pet aura po metru kvadratnom do čak 200 i 300 evra za kvadrat najsavremenijeg staklenika", kaže profesor sa Poljoprivrednog fakulteta Žarko Ilin.

Prednosti prirodnih uslova i potražnja

Prema popisu iz 2012. godine, površine pod zaštićenom proizvodnjom zauzimaju 5.422 ha, a oni objekti koji se ne sklanjaju i ne pomeraju zauzimaju 3.000 ha manje, što je, ocenjuju, izuzetno mala površina spram obradivog zemljišta u Srbiji i broja stanovnika.

Pod zaštićenom proizvodnjom u Srbiji je 5.422 ha (foto: V. Nikolić)

"Tu se proizvode oko 240 do 250 hiljada tona svežeg povrća godišnje, ali neravnomerno raspoređenog. Uglavnom, srednje ranog i srednje kasnog, što znači da imamo nedostatak predzimskog, zimskog i ranog prolećnog povrća. Nažalost, potreban nam je uvoz, jer kreatori agrarnih politika ne ulažu značajna sredstva u ove proizvodnje."

A od povrća za koje sve više vlada interesovanje među potrošačima, a samim ti i proizvođačima jeste karfiol i brokoli.

"Izuzetno je atraktivan i kukuruz šećerac i to pre svega zbog izvoza. S druge strane, mi se nalazimo u kukurznom pojasu i imamo idealne uslove za uzgoj ove kulture", navodi Ilin.

Detaljnije o atraktivnom povrću ovog proleća možete pogledati u videu:

 


Povezana biljna vrsta

Karfiol

Karfiol

Sinonim: - | Engleski naziv: Cauliflower | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. botrytis

Karfiol je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cruciferae (Brassicaceae). Potiče s Mediterana i Bliskog istoka, a proširila se po celom svetu. Korenov sistem je slabo... Više [+]

Kelj pupčar

Kelj pupčar

Sinonim: - | Engleski naziv: Brussels sprout | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. oleracea var. gemmifera DC.

Kelj pupčar ima stabljiku visoku 60-80 cm sa spiralno raspoređenim listovima na dugim peteljkama, koji rastu uzduž stabljike. U pazusima listova razvijaju se male glavice... Više [+]

Brokoli

Brokoli

Sinonim: - | Engleski naziv: Sprouting broccoli or calabrese | Latinski naziv: Brassica oleracea L. var. italica

Brokoli pripada porodici kupusnjača (Brassicaceae). U 100 g glavica sadrži, 87-91 g vode, 3-4 g sirovih belančevina, 4-6 g ugljenih hidrata. Ima visok sadržaj karotena pa joj zbog... Više [+]

Kukuruz šećerac

Kukuruz šećerac

Engleski naziv: Sweet maize | Latinski naziv: Zea mays L. convar. saccharata Koern.

Kukuruz šećerac u mlečnoj zrelosti može se jesti u svežem stanju, a najviše se koristi kuvan. Klip se može konzervirati, zamrzavati i marinirati. Jednogodišnja je i zeljasta... Više [+]

Tagovi

Povrće Karfiol Kelj pupčar Brokoli Kukuruz šećerac Žarko Ilin


Autor

Vladimir Nikolić

Više [+]

Novinar emisije Farma

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.