Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna đubriva
  • 04.05.2020. 10:30

Koja prirodna đubriva možete primeniti u povrtarstvu?

Za pripremu treba koristiti kišnicu i naseckanu biljnu masu biljaka ili osušene biljne ostatke, zatim stavljati u drveno bure (kace) ili plastična burad, preporuka je Zorana Milosavljevića, stručnjaka za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Kosovska Mitrovica.

Foto: Julijana El Omari
  • 596
  • 23
  • 0

Za upotrebu tečnih organskih đubriva mogu se koristiti više biljnih vrsta koje rastu u prirodi i pristupačne su u pripremi kod biljnih vrsta koje se gaje posebno u povrtarstvu. Za pripremu koriste se kopriva, gavez, hajdučka trava, neven, luk, maslačak, komorač, kupusnjače i drugo.

Za pripremu treba koristiti kišnicu i naseckanu biljnu masu pomenutih biljaka ili osušene biljne ostatke, zatim stavljati u drveno bure (kace) ili plastična burad, preporuka je Zorana Milosavljevića, stručnjaka za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Kosovska Mitrovica.

Kako napraviti tečno đubrivo od koprive?

Kopriva je kod nas najrasprostranjenija i može se naći na dobroj humusnoj rastresitoj zemlji. Bogata mineralima, najviše gvožđem i azotom koji biljke koriste za rast i razviće velike biljne mase. Za pravljenje najpre treba pripremiti plastično ili drveno bure. Mesto gde će stajati bure treba biti udaljeno od kuće zbog neprijatnog mirisa koji se javlja tokom fermentacije. Tečno đubrivo od koprive pravi se na ovaj način;

Đubrivo od koprive odlično deluje na biljke, a od nje se pravi i insekticid

  • Kopriva se pokosi u fazi cvetanja i stavlja u bure. Na jedan kilogram koristi se 10 litara vode kišnice koja treba da prekrije biljnu masu pod pritiskom.
  • Bure držati na suncu i prekriti ga gazom ili sitnom mrežom kako životinje (insekti) ne bi upadali unutra.
  • Na površini posle par dana će se pojaviti pena, a po prestanku vrenja osetiće se prodoran miris. Ovaj postupak traje 15-20 dana. Prvih nedelju dana ne treba ništa raditi, a potom svakodnevno drvenim štapom promešati tečnost.
  • Kada tečnost prestane da peni đubrivo procediti. Tečnost je tamne boje i neprijatnog mirisa.
  • Proceđenu tečnost prekriti i držati na hladnom i mračnom mestu do upotrebe.
  • Pre upotrebe treba razrediti tečno đubrivo u odnosu 1:10 i biljke zalivati po oblačnom vremenu ili u večernjim satima.
  • Ostatke koprive treba staviti u kompost.

Od ostalih gore pomenutih biljaka za pravljanje tečnih organskih biljnih đubriva postupak pripreme je sličan kao kod koprive, posebno kod gaveza - vrlo korisne biljke jer sadrži gvožđe, kalijum, kalcijum, fosvor i mangan.

Povrće se nakon kiše razboleva - kako ga oporaviti na prirodan način

Ranije smo pisali da će se neki insekti, kao na primer šargarepina muva ili lisne vaši, radije hraniti koprivom nego šargarepom i na taj način moguće je zaštititi biljku. Duvan koriste kod suzbijanja štetočina na koštičavom i jabučastom voću, na jagodama, vinovoj lozi, šećernoj repi i povrću.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Kopriva Preparat od koprive Tečna đubriva Prirodna đubriva Organsko đubrivo Zaštita koprivom Preparat Gavez Kako napraviti


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer