Za pripremu treba koristiti kišnicu i naseckanu biljnu masu biljaka ili osušene biljne ostatke, zatim stavljati u drveno bure (kace) ili plastična burad, preporuka je Zorana Milosavljevića, stručnjaka za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Kosovska Mitrovica.
Za upotrebu tečnih organskih đubriva mogu se koristiti više biljnih vrsta koje rastu u prirodi i pristupačne su u pripremi kod biljnih vrsta koje se gaje posebno u povrtarstvu. Za pripremu koriste se kopriva, gavez, hajdučka trava, neven, luk, maslačak, komorač, kupusnjače i drugo.
Za pripremu treba koristiti kišnicu i naseckanu biljnu masu pomenutih biljaka ili osušene biljne ostatke, zatim stavljati u drveno bure (kace) ili plastična burad, preporuka je Zorana Milosavljevića, stručnjaka za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Kosovska Mitrovica.
Kopriva je kod nas najrasprostranjenija i može se naći na dobroj humusnoj rastresitoj zemlji. Bogata mineralima, najviše gvožđem i azotom koji biljke koriste za rast i razviće velike biljne mase. Za pravljenje najpre treba pripremiti plastično ili drveno bure. Mesto gde će stajati bure treba biti udaljeno od kuće zbog neprijatnog mirisa koji se javlja tokom fermentacije. Tečno đubrivo od koprive pravi se na ovaj način;
Đubrivo od koprive odlično deluje na biljke, a od nje se pravi i insekticid
Od ostalih gore pomenutih biljaka za pravljanje tečnih organskih biljnih đubriva postupak pripreme je sličan kao kod koprive, posebno kod gaveza - vrlo korisne biljke jer sadrži gvožđe, kalijum, kalcijum, fosvor i mangan.
Povrće se nakon kiše razboleva - kako ga oporaviti na prirodan način
Ranije smo pisali da će se neki insekti, kao na primer šargarepina muva ili lisne vaši, radije hraniti koprivom nego šargarepom i na taj način moguće je zaštititi biljku. Duvan koriste kod suzbijanja štetočina na koštičavom i jabučastom voću, na jagodama, vinovoj lozi, šećernoj repi i povrću.
Izvori
Tagovi
Autorka