Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gospođinci
  • 23.07.2018. 08:00

Kiša zadala probleme bačkim povrtarima

Vremenski uslovi ove godine nisu bili naklonjeni povrtarima jer su toplo vreme i česte padavine pogodovali razvoju biljnih polesti. Najviše su pretili plamenjača i trulež, pa je dodatna zaštita poskupela proizvodnju.

Foto: Pixabay / 1390437
  • 410
  • 19
  • 0

Ovogodišnje vremenske godine nisu pogodne za povrtarsku proizvodnju. Kako prenosi RTV, obilne kiše, koje su prethodnih sedmica padale u Vojvodini, prouzrokovale su pojavu plamenjače što je zahtevalo više tretmana na usevima nego što je uobičajeno, tvrde povrtari iz sela Gospođinci, u opštini Žabalj.

Najteža situacija u paprici i crnom luku

Poljoprivrednik Milan Đukić, iz Gospođinaca, uzgaja papriku, bostan, luk i kupus. Prema njegovim rečima da je ova godina izuzetno kritična za povrće jer ima mnogo truleži, pa se usevi moraju dodatno štititi što dodatno poskupljuje proizvodnju. Đukić napominje da je najteža situacija na crvenoj paprici slonovo uvo i crnom luku. On dodaje da je uspeo nekako da zaustavi truljenje jer povrću prijaju trenutne temperature, ali će biti problema ako opet počnu kiše ili temperatura poraste na 40°C.

Slaba tražnja za lubenicom

Truleži ima dosta i u bostanu. Nju su uzrokovale obilne padavine, a to je značajno umanjilo rod. Đukić kaže da je problem i to što za lubenicama vlada slabija tražnja, pa su se i parcele pod tim povrćem smanjile. Kako tvrdi na 3 jutra bostana on je uložio 500.000 dinara, ali s obzirom na lošu godinu ne veruje da će uspeti da vrati uloženi novac.

Prva domaća lubenica - slatka mala

Gospođinački atar, inače bogat raznovrsnim povrćem, ove godine nudi novitete u toj oblasti. Vredni povrtari tamo uzgajaju prvu domaću lubenicu, malu, ali slatku, koja bi mogla postati trend u proizvodnji. Reč je o sorti "Svit pepita"- sa mikrosemenom. Agronom Poljoprivrednog gazdinstva "Đukić" - Slavica Gerić ističe da je ta lubenica veoma slatka, da ima tanku koru, dok težina ne prelazi 2,5 kilograma.

Šta će biti s bostanom iz Gospođinaca?

Gospođinačke bostandžije žale se da će generalno na lubenici i dinji ove godine zarada biti mala, dodajući da ako se takav trend nastavi, površine bi pod ovim povrćem po kojem je ta varoš poznata mogle biti svedene na minimum.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Luk

Luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korenov sistem s vrlo malo korenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba. Lukovica... Više [+]

Lubenica

Lubenica

Engleski naziv: Watermelon | Latinski naziv: Citrullus lanatus L.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Razvija snažni korenov sistem koji se najvećim delom razvija u zoni do 40 cm zemljišta, a glavni koren dopire... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Povrće Povrtarstvo Gospođinci Vremenske prilike Bostan Paprika Luk Lubenica Milan Đukić Slavica Gerić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB