Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kineski luk
  • 09.06.2022. 18:00

Kina ostvaruje prekomernu proizvodnju belog luka i rekordan izvoz

Skladišta su puna prošlogodišnjeg luka, a stiže nova berba.

Foto: Depositphotos/amnachphoto
  • 429
  • 99
  • 0

Cene belog luka na kineskom tržištu su u padu od početka maja, a izvoz dostiže istorijske rekorde. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova NR Kine prosečna veleprodajna cena belog luka u zemlji od 25. maja iznosila je 0,42 evra po kilogramu. To je 16,2 odsto manje nego u istom periodu prošlog meseca i 22,9 odsto manje nego na početku godine, navodi Guojiguoshu.

Zatrpana skladišta

Otkupne cene ove vrste povrća su veoma niske. Na pijaci Jinksjang u provinciji Šandong u maju je bila od 0,2 do 0,5 juana niža nego u istom periodu prošle godine.

Ponuda nove berbe raste, a količina luka u skladištima je velika. Njegovu cenovnu vrednost dodatno obaraju troškovi skladištenja.

Količina zaliha od 1. maja 2022. godine u Jinksjangu, iznosila je oko 750.000 tona. Radi se o povećanju od 216.000 tona ili 40 do 45 odsto u odnosu na 534.000 tona u istom periodu 2021. godine.

Manja potrošnja

Epidemija virusa korona je zatvorila restorane i brojne ugostiteljske objekte što je dovelo do manje potrošnje. U skladištima su još uvek velike količine prošlogodišnjeg, a novi pristiže. Radnici koji bi radili u pogonima za pakovanje i preradu su preusmereni na druge sezonske poslove.

Sve je to dovelo do pada cena na domaćem tržištu i omogućilo rekordan izvoz.

Kina je u martu izvezla 191.900 tona belog luka, što predstavlja rast od 113,94 odsto u odnosu na prethodni mesec i 24,81 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Aprilski izvoz dostigao 195.300 tona, što je rast od 15,74 odsto na godišnjem nivou.


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Kina Proizvodnja luka Tržište luka Beli luk Izvoz belog luka Cene luka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!