Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti zelene salate
  • 23.11.2020. 14:00

Kako suzbiti pojavu plamenjače ili sive truleži na zelenoj salati?

Regulisanje temperature i vlažnosti zraka i zemljišta u plasteniku predstavlja osnovnu mjeru zaštite. Kada su prohladni i oblačni dani smanjiti zalijevanje i obavezno provjetravati.

Foto: Julijana El Omari
  • 557
  • 388
  • 0

Zelena salata je povrtarska vrsta kratke vegetacije, koja se koristi u svježem stanju. Gaji se na otvorenom, a na našem području dominira njena plastenička proizvodnja. Jedno od gljivičnih oboljenja koje može da ugrozi uzgoj je plamenjača dok se siva trulež redovno javlja u zatvorenom prostoru, a bijela u vrijeme formiranja glavice.

Siva plijesan ili siva trulež (Botrytis cinerea) parazitira salatu u svim stadijima razvoja, od sjetve do berbe, a nakon toga i pri transportu i skladištenju. Prvi simptom zaraze je tamna, vodenasta zona u osnovi struka ili lista. Napadnuti dijelovi brzo trule i gube tržišnu vrijednost, navodi stručnjak za zaštitu bilja, Branko Galović.

Najčešće bolesti zelene salate i kako se sa njima izboriti

Regulisanje temperature i vlažnosti zraka i zemljišta u plasteniku predstavlja osnovnu mjeru zaštite. Kada su prohladni i oblačni dani smanjiti zalijevanje i obavezno provjetravati. Oboljele biljke odstranjivati da ne bi došlo do širenja zaraze. Kod primjene pesticida voditi računa o karenci. Protiv sive truleži koriste se preparati kao što su Switch 62,5 WG, Signum, Atlas i drugi.

Redovno provjetravajte, umjereno zalijevajte

S druge strane, plamenjača (Bremia lactucae) salate javlja se prvo na spoljnim listovima, u vidu svijetlo zelenih uglastih pjega koje brzo nekrotiraju. Pojavi i razvoju ove bolesti doprinosi zemljišna vlaga. Plamenjača se suzbija integralnim mjerama zaštite jer se salata rano koristi za ishranu u svježem stanju, ističe Galović.

Uzgoj salate: Na šta treba obratiti pažnju?

Važno je redovno prozračivanje, umjereno zalijevanje, koristiti ocjedno tlo, manja gustoća usjeva u redu i između redova jer to omogućuje bolje strujanje zraka. Na početku vegetacije povrtari trebaju koristiti kontaktne hemikalije, a u vrijeme intezivnog porasta sistemične fungicide.

Kod posljednjih tretiranja obavezno voditi računa o karenci. Za zaštitu od plamenjače postoje brojni preparati: Bravo 720 SC, Folio Gold 537,5 SC, Antracol WP-70, Mankogal-80, Aliette 80-WP, Quadris i drugi, navodi ovaj stručnjak za zaštitu bilja.


Tagovi

Zaštita zelene salate Bolesti zelene salate Plamenjača zelene salate Siva trulež Redovno zalijevanje Provjetravanje


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]