Kontrola rena nije jednostavna jer i najmanji delić korena može dati novu biljku koja će nastaviti da se razvija i zauzimati novu površinu. Potrebno je svake godine ukloniti nekoliko biljaka na osnovnom području gde želimo da raste ren.
Malo je povrća koje je tako zdravo kao ren, a vrlo se retko nalazi u baštama. Ova višegodišnja povrtna vrsta lako se uzgaja, posebno na vlažnim mestima. U upotrebi je koren koji može biti dug i do jednog metra.
Za njegov uzgoj može da se odabere deo bašte ili dvorišta gde će mu se obezbediti dovoljno prostora za razvoj i širenje. Nije potrebno da se svake godine iznova sadi i ne treba proizvoditi rasad. Još jedna prednost rena je što ne mora da se pravi gredica za njega.
Prilikom sadnje na stalno mesto, neophodno je imati u vidu da se on širi i zauzima okolni prostor. Kako bi se sprečilo dalje širenje, mogu da se urade dve stvari:
Posuda za uzgajanje treba da buce dovoljno velika da obezbedi sloj supstrata od jednog metra. Najbolje je uzeti staro plastično bure. Na dnu se naprave otvori za drenažu i stavi se metalna mrežica sa rupicama manjeg prečnika. Ona će obezbediti neometano oticanje vode i sprečiti ulazak štetočina u unutrašnjost bureta. Preko nje se stavlja drenažni sloj (šljunak, komadi stare cigle i slično), a iznad se naspe supstrat. Na ovaj način obezbediće se optimalni uslovi za proizvodnju ovog povrća, sprečiti njegovo širenje i olakšati vađenje korena na kraju vegetacije. Bure sa renom može da bude na površini zemlje ili da se ukopa. Ovo predstavlja najsigurniji vid kontrole širenja.
Kontrola rena u bašti i dvorištu nije jednostavna jer i najmanji delić korena može da da novu biljku koja će nastavi da se razvija i zauzima novu površinu. Potrebno je svake godine ukloniti nekoliko biljaka na osnovnom području gde želimo da raste ren. Na taj način će se rasteretiti prostor od suvišnih biljnih vrsta i nove će nicati na tom području jer će imati prostor za razvoj. Sve one koje su se razvile na površini koja je predviđena da se zaštiti od rena, trebalo bi u potpunosti da se iskopa i ne dozvoli im da se razvijaju.
Ukoliko želite potpuno da uništite ovo povrće trebaće vam mnogo strpljenja. Zbog korena koji je duboko u zemlji, ima mogućnost da se obnavlja i posle upotrebe herbicida. Zato su neophodni stalni radovi oko njega i trebalo bi iskopati što više korenja. Svaki zaostali deo sa pupoljkom daće novu biljku. Iskopavanje će zbog toga morati da se nastavi tokom vegetacije i sledećih godina u zavisnosti koliko je prostora zahvaćeno.
Stalnim košenjem mladog, svetlozelenog lišća isprovociraće se koren da razvije sve pupoljke, a neće se dati šansa lišću da stvori dovoljno hranjivih materija za opstanak korena. Na taj način on gubi vitalnost i suši se.
Tagovi
Autorka