Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti zelene salate
  • 21.11.2020. 14:00

Kako sprečiti pojavu plamenjače ili sive plesni na zelenoj salati?

Regulisanje temperature i vlažnosti vazduha i zemljišta u plasteniku predstavlja osnovnu meru zaštite. Kada su prohladni i oblačni dani smanjiti zalivanje i obavezno provetravati, ističe stručnjak za zaštitu bilja PSSS Kraljevo Branko Galović.

Foto: Julijana El Omari
  • 509
  • 16
  • 0

Zelena salata je povrtarska kultura kratke vegetacije i povće koje se koristi u svežem stanju. Gaji se na otvorenom, a na našem području dominira platenička proizvodnja salate. Jedno od gljivičnih oboljenja koje može da ugrozi proizvodnju je plamenjača, dok se siva trulež redovno javlja u zatvorenom prostoru, a bela trulež u vreme formiranja glavice.

Siva plesan ili siva trulež (Botrytis cinerea) parazitira salatu u svim stadijima razvoja od setve do berbe, a nakon toga i pri transportu i u skladištu. Prvi simptom zaraze je tamna, vodenasta zona u osnovi struka ili lista. Napadnuti delovi biljaka brzo trule i gube tržišnu vrednost, navodi stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredno stručne službe Kraljevo Branko Galović.

Najčešće bolesti zelene salate i kako se sa njima izboriti

Regulisanje temperature i vlažnosti vazduha i zemljišta u plasteniku predstavlja osnovnu meru zaštite. Kada su prohladni i oblačni dani smanjiti zalivanje i obavezno provetravati. Obolele biljke odstranjivati da ne bi došlo do širenja zaraze. Kod primene pesticida voditi računa o karenci. Protiv sive truleži koriste se preparati kao što su Switch 62,5 WG, Signum, Atlas i drugi.

Redovno provetravajte, umereno zalivajte

S druge strane, plamenjača (Bremia lactucae) salate javlja se prvo na spoljnim listovima, u vidu svetlozelenih uglastih pega koje brzo nekrotišu. Pojavi i razvoju ove bolesti doprinosi vlaga u zemljištu. Plamenjača salate suzbija se integralnim merama zaštite jer se ona rano koristi za ishranu u svežem stanju, ističe Galović.

Uzgoj salate: Na šta treba obratiti pažnju?

Važno je redovno provetravanje, umereno zalivanje, koristiti ocedno zemljište, manja gustoća useva u redu i između redova, jer to omogućuje bolje prozračivanje. Na početku vegetacije povrtari treba da koriste kontaktne hemikalije, a u vreme intezivnog porasta sistemične fungicide.

Kod poslednjih tretiranja obavezno voditi računa o karenci. Za zaštitu od plamenjače postoje brojni preparati: Bravo 720 SC, Folio Gold 537,5 SC, Antracol WP-70, Mankogal-80, Aliette 80-WP, Quadris i drugi, navodi kraljevački stručnjak za zaštitu bilja.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Zaštita zelene salate Bolesti zelene salate Plamenjača zelene salate Siva trulež zelene salate Branko Galović PSSS Kraljevo


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]