Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita paprike
  • 04.07.2016. 18:10

Kako sprečiti plamenjaču paprike?

U područjima gde se patogeni organizmi pojave obavezna je dezinfekcija zemljišta. To se obavlja vodenom parom, fumigantima ili kontaktnim fungicidima.

  • 10.880
  • 70
  • 0

Plamenjača je jedna od najznačajnijih bolesti paprike, ali i paradajza i krastavca. Paprika je na tog parazita osetljiva u svim fazama rasta i razvoja. Simptomi bolesti manifestuju se u vidu poleganja rasada ili uvenuća i naglog sušenja starijih biljaka. Phitophtora capsici je zemljišni mikoorganizam. Zadržava se u zemljištu u stadijumu micelijuma. U zagrejanom zemljištu natopljenom vodom micelijum se aktivira i nastavlja sa dalje da se razvija. Svoju zarazu širi zoosporama koje se raznose vodom i to najvise ukoliko se navodnjavanje vrši brazdama, tj. natapanjem.

Nekroze česte na nadzemnim delovima biljke

Prema rečima savetodavke u PSSS Gordane Todorović plamenjača paprike zahteva brzu reakciju povrtara. Nekroza obuhvata stablo sa svih strana i postepeno se širi naviše i naniže. Zbog razaranja zahvaćenog tkiva i prekida vode i hranljivih materija mlade biljke se istope za kratko vreme. Starije biljke venu nekoliko dana i suše se. Kako kaže Todorovićeva nekroze su česte i na nadzemnim delovima paprike. Delovi iznad nekrotičnih pega venu i suše se. Plodovi se takođe suše, a meso ploda se raspada, pa od biljke ostane samo providna pokožica. Po vlažnom i toplom vremenu plodovi trule, a na površini se javlja rastresita beličasta navlaka od rasplodnih organa gljiva.

Obavezna dezinfekcija zemljišta

U područjima gde se patogeni organizmi nalaze obavezna je dezinfekcija zemljišta. To se obavlja vodenom parom, fumigantima ili kontaktnim fungicidima. Pre rasađivanja svaku biljku treba zaliti rastvorom preparata na bazi propamokarb-hidrohlorida ili metalaksila-m, dok u slučaju masovne pojave, obolele biljke počupati i spaliti. Važan savet je takođe i obavezno pridržavanje plodoreda.

Izvor i foto: Agroinfotel.net


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Plamenjača Paprika Phitophtora capsici Povrtarstvo Povrće Gordana Todorović