Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja krompira
  • 01.05.2021. 18:00

Kako Robotti sadi krompir?

Vađenje posađenog krompira demonstriraće se u septembru za vreme održavanja međunarodnog sajma "PotatoEurope", a u međuvremenu pogledajte kako je izgledala njegova sadnja pomoću Robotti-ja.

Foto: Twitter/BramVeldhuisen
  • 223
  • 50
  • 0

U Holandiji je prvi put posađen krompir uz pomoć poljskog robota. Kako piše Future farming, ovaj eksperiment je deo projekta robotizacije Univerziteta Vageningen, proizvođača mehanizacije "Dewulf" i firme "Agrointelli" koja proizvodi mašinu pod nazivom "Robotti".

Reč je o autonomnom nosaču alata koji može samostalno da obavlja razne aktivnosti. Na njega je pričvršćena četvororedna sadilica modela Miedema CP 42. Cilj je bio ispitati može li se ova kultura proizvoditi efikasnije s manje teškim mašinama.

Robotti je uspeo da vuče delimično napunjenu sadilicu koja, kada je puna, bude teška približno 2,4 tone.

"Imao je poteškoća pri pokretanju sadilice", napomenuo je specijalista za ovu vrstu tehnologije, Bram Veldhuisen sa Univerziteta Vageningen. Međutim, zasađeno je 25 hektara sorte Aromata, ali nije sve posadio robot. Deo je ipak dovršen pomoću traktora i sadilica AVR, Dewulf i Grimme.

PotatoEurope u septembru 2021.

Robotti je težak približno 2,8 tona i pokreću ga dva Kubota dizelska motora. Jedan motor od 75 konjskih snaga je za pogon, a drugi od isto toliko KS za zglobno vratilo i spoljnu hidrauliku. Treba spomenuti i to da se kreće pomoću satelitske navigacione tehnike, RTK GPS-a.

Za demonstraciju je odabrana parcela sajma PotatoEurope u blizini holandskog grada Lelistad, a plan je da se tokom njegovog sledućeg održavanja na isti ovaj terenski robot priključi vadilica i izvadi posađeno povrće.

Inače, ova je međunarodna manifestacija posvećena celom lancu proizvodnje krompira te se održava svake godine u jednoj od četiri partnerske zemlje. To su Nemačka, Belgija, Francuska i Holandija. Plan je da se ove godine održi 1. i 2. septembra, a očekuje se više od 275 izlagača kao i približno 16.000 posetilaca, piše Potato world magazine.

Pogledajte kako je izgledala sadnja krompira ovim robotom:


Tagovi

PotatoEurope Robotti Sadnja krompira Projekat Holandija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.