Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kupusa
  • 17.01.2023. 07:30

Kako proizvesti rasad kupusa?

O čemu zavisi vreme setve kupusa? Koja mu temperatura najviše odgovara? Kada ga posaditi na otvorenom?

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 2.503
  • 98
  • 0

Proizvodnja kupusa započinje uzgajanjem rasada u zatvorenom prostoru ili setvom na otvorenom polju. Omogućava ranu berbu, manji je utrošak semena, lakše se obezbeđuju optimalni uslovi, a nega i zaštita mladih biljaka nisu zahtevne.

Ova povrtarska kultura je relativno otporna na niske temperature i to je njena prednost nad ostalima. Nije zahtevna poput proizvodnje rasada paprike ili paradajza. Nema potrebe za presađivanjem i pikiranjem, ne zahteva visoke temperature.

Rani rasad, rana berba

Proizvodnja presadnica, sadnja i termin berbe se mogu podesiti prema zahtevu tržišta. Setva se obavlja u plastenicima i rasadnicima (pokrivenim tunelima, klijalištima). Vreme setve u južnim regionima za rani kupus je do kraja januara. Rasađuje se u februaru i martu, a za berbu stiže u maju.

Kada je kontinentalni deo u pitanju, vreme setve ranog je u januaru i februaru. Rasađuje se u martu i aprilu. Za berbu stiže u junu ili julu. Drugi termin je rezervisan za setvu u martu, sadnju u maju i berbu u avgustu. Treći termin je kasna setva krajem aprila i u maju na otvorenom polju. Ovako dobijene presadnice se sade u junu i julu, a glavice stižu za berbu u oktobru do kraja decembra.

Od uslova i sortnih karakteristika zavisi i dužina rasadničarskog perioda. Kod ranog kupusa on se kreće od 45 do 70 dana, srednje ranog od 35 do 50 i kod kasnog od 30 do 40 dana.

Sadnju i termin berbe podesite prema zahtevu tržišta (Foto: Depositphotos/Alin_Kris)

Obezbedite optimalne uslove

Biljka je dugog dana, a najveće zahteve prema svetlosti ima proizvodnja rasada. Supstrat treba da je umereno vlažan. Rane sorte imaju nešto manje zahteve i biće neophodno da obezbedite 60 do 70 odsto od poljskog vodnog kapaciteta, dok kasne traže vlažnost do 80 odsto.

Optimalna vlažnost vazduha je od 60 do 90 odsto. I pored toga što je kupus otporan, uspeh proizvodnje je pod velikim uticajem režima toplote i vlage. On može da nikne pri temperaturi od dva do tri stepena Celzijusa, ali je nicanje veoma sporo, neujednačeno i veća je mogućnost propadanja klijanaca. Generalno se može reći da sa setvom ove povrtarske kulture ne treba žuriti ni na otvorenom sve dok se zemljište ne zagreje na pet stepeni Celzijusa.

Kako bi to izbegli potrebno je obezbediti optimalne uslove za klijanje, nicanje i rast. Na temperaturi od 18 do 20 stepeni Celzijusa niče za dva do tri dana. U fazi klicinih listića mogu podneti kratkotrajni mraz.

Mlade biljke će rasti i na temperaturi od oko sedam stepeni Celzijusa, a optimalno je 12 do 17 stepeni. Rasad je spreman za sadnju kada ima dobro formiran koren i razvijeno pet do sedam listova. Pre iznošenja na otvoreno i sadnje potrebno je obaviti kaljenje, odnosno postepeno privikavanje mladih biljaka na spoljne uslove. Dobro okaljen rasad može da izdrži pad temperature i do minus šest stepeni Celzijusa, ali će na minus dva stradati onaj koji nije prošao kroz ovaj tretman.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Tagovi

Kupus Uzgajanje kupusa Rasad kupusa Rani kupus Temperatura Vlaga Kasni kupus


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.