Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema plastenika
  • 15.12.2020. 16:00
  • Mačvanski okrug, Loznica

Kako pripremiti plastenik za zimu i prolećnu sadnju?

Povrtarska proizvodnja zahteva rad tokom cele godine. Povrtari su do sada ili posejali kulture koje će ubirati tokom zime ili pripremili zemljište i same plastenike za prolećnu setvu. Plastenici tokom zime ne smeju biti prostor za skladištenje.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 1.595
  • 131
  • 0

Plastenička proizvodnja jedna je od najzahtevnijih poljoprivrednih disciplina i treba joj pristupiti krajnje ozbiljno. U lozničkom kraju postoje proizvođači kojima je povrtarstvo osnovna delatnost, ali je plastenička proizvodnja zastupljena i na velikom broju gazdinstava kao propratna ili dopunska delatnost. Najveći deo tih proizvoda koristi se za potrebe samog domaćinstva.

Samo neupućeni mogu pomisliti da se sada u plastenicima ne dešava ništa i da poslovi čekaju neko bolje i toplije vreme. Mile Lukić iz Loznice povrtarstvom se bavi više decenija i najveće površine njegovih plastenika zauzimaju krastavac, paradajz i paprika, a preko zime je to zelena salata, spanać i rotkvice. Sa svojih pet plastenika koji zauzimaju površinu od 35 ari, Lukić kaže da posla uvek ima, a ponekad ga je mnogo više upravo u ovom periodu. 

Nakon branja paprike u plasteniku, đubrenje i odmor zemljišta

"Trenutno završavam berbu spanaća, što mi ostavlja prostora da ga posejem još jednom i tako napravim dve berbe u zimskom periodu. Uglavnom bude jedna berba, ali ove godine jesen je bila jako topla i lepa pa je spanać bujao nakon setve. Salata i rotkvice stići će malo kasnije. Što se tiče poslova u plasteniku, ukoliko želite da vas prepoznaju po kvalitetu onda morate da radite svaki dan, bez obzira na godišnje doba", naglasio je Lukić.

Nakon čišćenja, iznosi se stajnjak i zaore

S obzirom da mu je osnova poslovanja proizvodnja paradajza i krastavaca i da tu ništa ne prepušta slučaju, naš sagovornik objašnjava da je u tim plastenicima već sada sve pripemljeno za narednu sezonu.

Čišćenje plastenika i priprema za sledeću sezonu

"Nakon završene berbe, naravno prvo iznesemo sve što je ostalo od biljaka, to nikako ne sme ostati u plasteniku bez obzira kada planiramo setvu. Ti ostaci mogu biti nosioci raznih bolesti. Kada ostane površina čista, iznosimo stajnjak i zaoremo. To je najbolja priprema za zimsku proizvodnju, a ujedno nakon skidanja spanaća i ostalih kultura sledi oranje i kultiviranje zemljišta i ono je već spremno za prolećnu setvu."

Spanać koji bere ovih dana posejao je krajem oktobra jer je vreme dozvoljavalo inače njegova setva zavisi od toga kada želite i planirate berbu. Ukoliko je to sredina januara, spanać se seje nešto ranije krajem oktobra, ali Lukić ističe da je najbitnije posaditi povrće da seme bude u zemljištu, a da od vremenskih prilika zavisi kada će stići na berbu iako je to proizvodnja u zaštićenom prostoru, priroda i ovde ima glavnu reč.

"Ušuškati" biljke tokom zime

Loznički proizvođač naglašava da se u ovom periodu pre snegova i jakih vetrova mora prekontrolisati konstrukcija samog plastenika ako je negde folija napukla ili slično, obavezno zameniti, a da u njegovom slučaju najčešće strada folija na vratima plastenika upravo zbog jakih vetrova ali i čestog otvaranja i zatvaranja. Biljke u plasteniku tokom zime moraju biti "ušuškane", napominje i ne bi smela da se potkrade ni jedna pukotina na foliji. 

Konstrukciju plastenika obavezno proveriti, lukove i foliju, istrošene delove zameniti novim, a sve ono što se koristilo tokom proizvodnog ciklusa u veziva, potpore, držače izneti dezinfikovati i uspremiti iz plastenika. 

Formalin, plavi kamen i kalijum pegamanat

Higijena plastenika je jedna od bitnih preduslova proizvodnje zdravog i kvalitetnog rasada, a dezinfekcija je jedna od obaveznih mera nakon završenog proizvodnog ciklusa. U plastenicima se stvaraju uslovi za normalni rast i razvoj biljaka, ali isto tako uslovi visokih temperatura i vlažnosti vazduha pogoduju nastanku raznih štetočina i prouzrokovača biljnih bolesti i zato dezinfekciji treba posvetiti posebnu pažnju.

Spanać Lukić bere ovih dana koji je posejao krajem oktobra

"Za ovu svrhu se mogu koristiti formalin, plavi kamen i kalijum pegamanat, ali je bitno da tokom ove operacije nebitno za koji smo se peparat odlučili, plastenik bude zatvoren, temperatura oko 12 stepeni, a sama dezinfekcija traje 24 sata nakon čega treba otvoriti plastenik", rekla je savetodavac za zaštitu biljaka iz lozničke Poljoprivrdne stručne službe Radmila Ćalić

Oprezno sa fumigacijom

Dezinfikovati i sav alat i pribor ali je ipak najvažnije pre početka novog proizvodnog procesa dezinfikovati i samo zemljište. Na ovaj način tvrdi naša sagovornica štitimo proizvodnju od mnogobrojnih štetočina, mikroorganizama koji se nagomilavaju u zemljitštu tokom više godina proizvodnje, ali i doprinosimo smanjenju upotrebe pesticida u proizvodnom procesu. 

"Kod nas je najčešća dezinfikacija zemljišta primenom insekticida i fungicida, međutim fumigacija je najefikasniji postupak dezinfikacija zemljišta ali fumiganti su jaki otrovi pa treba biti posebno obazriv. Ali postoji i biofumigacija koja podrazumeva setvu određenih biljnih kultura, najčešće iz roda Brasikace koje nakon zaoravanja ispuštaju izotocijane koji smanjuju brojnost nekih patogena i prouzrokovača biljnih bollesti i smanjuje rast korova", kaže Ćalićeva i dodaje da za tu namenu najčećše se sade kadifica i neven jer kao predhodni usev čiste zemljište od nematoda i nekih štetnih gljiva.


Foto prilog


Tagovi

Čištenje plastenika Uzgoj spanaća Zimska proizvodnja Prolećna proizvodnja Mile Lukić Fumigacija Radmila Ćalić


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u