Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenik
  • 06.04.2021. 16:00
  • Šumadijski okrug, Natalinci, Topola

Kako napraviti mini plastenik za rasad i saksijsko bilje?

Potrebne su vam drvene daske, naravno najlon, ekseri, čekić, heftalica, metalna žica i mnogo volje i kreativnosti.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 4.963
  • 465
  • 1

Proleće je, kreću više temperature, mnogi su već posadili luk, peršun, šargarepu, spanać na otvorenom. Međutim, ukoliko želite da proizvedete sami rasad paprike i paradajza, koji ćete tek saditi na otvorenom, možete sami lako i bez mnogo ulaganja da napravite mini plastenik.

Mali, pa čak i prenosivi od recikliranog materijala može da vam posluži, ne samo za proizvodnju rasada, već i za uzgoj saksijskog bilja zarad sopstvenog zadovoljstva i koristi ili možda čak i za prodaju. Potrebne su vam drvene daske, naravno najlon, ekseri, čekić, heftalica, metalna žica i mnogo volje i kreativnosti.

Malo zakucate, malo zaheftate...

Za potrebe svog mini plastenika, koristila sam stare daske širine 10 do 15 cm, dužine do dva metra, među kojima su neke bile čak i iskrivljene, ali to nije smetalo konstrukciji. Najlon sam uzela od starog poderanog plastenika i sticajem okolnosti, imala sam jedno poveće parče novog nekorišćenog. U svakom slučaju, jedino je važno da nije nigde bušan, a svakako ga morate seći, kako biste pokrili sve delove ovog mini objekta. Jedino što sam morala da kupim, bila je metalna žica za postavljanje polica. Ali, umesto toga, možete koristiti naslagane daščice, stare žice od rerne, običnu žičanu mrežu i slično. Dajte mašti na volju.

Mini plastenik pogodan za proizvodnju rasada i uzgoj saksijskog bilja

Napomena, potrebna vam je pomoć makar još jedne osobe - u mom slučaju, to je bio moj otac. Tačnije, on je bio glavni izvođač, a ja "spoljni momak". Ništa bez tate! :)

Mere plastenika koji smo napravili su dužina dva metra, širina 1,7, visina dva, plus krov visine 70 cm, dok su bočne strane krova bile oko 110 cm dužine. Shodno ovim razmerama, trebaće vam oko 18 manjih greda – štafne (8x5 cm ukupno 36 metara), 15-ak dasaka/užih taraba i 12 tankih letvica za krov. Računala sam da ću sa obe strane imati police, širine po pola metra i isto toliko za prolaz. Širina tih rafova treba da zavisi od dužine kontejnera za rasad, ako prevashodno za te potrebe pravite ovaj korisni "objekat". Dakle, možete kraće, možete duže...

Važno je naglasiti da smo napravili vrata i sa jedne i sa druge čeone strane zarad bolje provetrenosti i "izračunali" da je tako bolje nego da imamo krovni otvor. Vrata se otvaraju iz dva dela; gornja i donja za delimično i potpuno luftiranje, a iskreno i da ne uđu nepozvane životinje (kokoške, patke, pa i mačke i psi...).

Koristite čvršće gredice koje će nositi sav teret

Za sivu gradnju, odnosno osnovi skelet potrebne su vam, dakle gredice - deblje i čvrste jer će na njima biti najteži teret, tako da tu napravite dobar izbor. Spojite ekserima, a najbolje dužim šrafovima donji "pravouganik", pa onda gornji koji ćete sa unutrašnje strane podići sa isto tako čvrstim gredama. Bitno je da sa spoljne strane te konstrukcije ponovo zakucate poprečne gde će biti police. Zašto sa spoljne? Pa da biste dobili još koji centimetar prostora unutra - verujte mi, značiće vam!

Sledi krov

Za krov smo koristili baš tanke letvice, poput onih za lamperiju. Trebaće vam oko pet "trouglova" za krov i okvirne daske za sam vrh po dužini koje će osigurati najlon. Onda možete po dve uzdužne tarabe sa čeone strane da postavite za vrata. Dakle, razmaka po pola metra. Ne zaboravite i poprečne za etažice. Na ovu visinu, imaćete solidne tri, visinskog razmaka od po 45 do 50 cm, takođe, četvrti sprat može biti pomoćan i njega dopravite na licu mesta.

Prvo pokrijte čeone strane krova, pa onda celu bočnu u komadu

Kad ste napravili skelet, red je i da pokrijete ovu kućicu - najpre trouglove krova. Onda možete da pređete na bočni deo. Najbolje je da koristite najlon u komadu koji će pokriti cele strane objekta, dakle dva sa 6,2 m, s tim da "pustite" malo sa strana još pet do deset centimetra, znači će prilikom heftanja, a donje delove biste eventualno pokrili sa peskom/zemljom.

Važna napomena! Kako konstrukcija ne bi bila direktno na zemlji i vremenom trulila, a bilo bi lepo da vam ovaj plastenik koristi barem tri sezone, podignite čitav objekat, pre pokrivanja na cigle ili blokove. Takođe, njegov položaj treba da bude istok-zapad, kako bi pratio kretanje sunca, a biljke bile osvetljene tokom celog dana. Zato stavite ga negde na otvorenom bez senke od drveća, kuća, zgrada...

Za police žičana mreža ili daščice

Najlon možete jednostavno zaheftati za drvo, savijanjem krajeva ka unutra i povlačenjem kako bi plastika bila što zategnutija. Na čeonoj strani krova savijajte preko već zaheftanog, kako bi se kiša slivala ka spolja, jer tako štitite drvnu građu. Kad to završite, možete da isečete delove za bočne zidove, pa onda dopravite i vrata, ako već niste, gornja i donja zašrafite sa šarkama i sa jedne i sa druge čeone strane, pa onda možete i da ih prekrijete najlonom. Ne brinite, ako budete imali malo slobodnog prostora između vrata i osnovne konstrukcije - tako će plastenik malo "disati" i kad je skroz zatvoren.

Na daske za rafove možete postaviti staru ili novu kupljenu mrežu od žice ili drugo. Pričvrstite (savijenim) ekserima i onda sledi ono najlepše - popunjavanje vašeg plastenika kontejnerima i saksijama!

Širina polica može da bude dužina kontejnera za rasad

Kad su topli dani, vrlo brzo će postići visoku temperaturu idealnu za rasad i bilje koje treba da niče, pa ne zaboravite da ga takvim danima provetravate otvaranjem makar jednog i/ili i drugog dela vrata.

Na police sam ponegde stavljala poklopac od šporeta na koji bi postavila kontejnere, kako se voda ne bi previše brzo gubila, a kad bi presadila u manje saksije, više nema potrebe za tom donjom podlogom.

Dakle, u ovom objektu možete da uzgajate razno bilje; povrće, cveće, probajte i patuljasto voće, ali najviše ćete da uživate, jer je na toliko malom prostoru - toliko ljubavi, a od vaše ruke!

Srećno!


Foto prilog


Tagovi

Mini plastenik Kako napraviti Kontejneri za rasad Saksijsko bilje Provetravanje Reciklažni materijal


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...