Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompir
  • 27.08.2022. 12:00
  • Raški okrug, Kraljevo

Kako izgleda procedura priznavanja sorti krompira u Srbiji?

Srbija je nekada bila odlična po proizvodnji konzumnog ali i sortnog krompira. Proveravamo kakvo je stanje u krompirištima ali i i koje su procedure prilikom priznavanja novih sorti koje dolaze na polja Srbije.

Foto: Depositphotos/NetPix
  • 109
  • 43
  • 0

Ovogodišnja suša je ubrala minimum 30 odsto roda na gotovo svim kulturama. Međutim, ko je ove godine sadio krompir, mogao je dobro da zaradi jer je namirnica koja beleži najveće poskupljenje u odnosu na prošlu godinu. Ali, zbog vremenskih uslova beležićemo i manje prinose.

Na lokaciji Bapskog polja kod Kraljeva proverava se kvalitet i sortiment, ali ovo je i jedno od četiri lokaliteta oglednih polja za priznavanje sorti.

"Da bi se jedna sorta ocenjivala na sortnoj komisiji potrebno je da prođe dve godine ogleda i ispitivanja. Rezultati koje mi šaljemo kolegama sa ove i drugih lokaciji se kolektuju, diseminuju i praktično komisija odlučuje o tome da li određena sorta određenog kvaliteta može da se distribuira i gaji u svim delovima Republike Srbije", objasnio je stručnjak za povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Kraljevo Nenad Nešović.

Da bi se jedna sorta ocenjivala na sortnoj komisiji potrebno je da prođe dve godine, kaže Nešović (foto: S. Cvetković)

Ko čini komisiju?

Ovu komisiju čine predstavnici oplemenjivačkih ustanova: instituti, zavodi i fakulteti semenara i proizvođača sorte. Nažalost, u sortnom priznavanju, nema ni ove godine - srpskog krompira.

"Ove godine imamo 14 sorti koje ispitujemo. Od toga četiri su standard, odnosno mera da se uporede struktura prinosa, izgled krtole i ostalih parametara kvaliteta", kaže Nešović.

Prošle godine uvezeno je 40.000 tona krompira, najviše iz Francuske i Belgije. Često se uvozi i industrijski krompir koji ima višak skroba.

Više u prilogu:

 


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Sortna komisija Ocenjivanje sorte Nenad Nešović


Autor

Sonja Cvetković

Više [+]

Ljubitelj poljoprivrede i dugogodišnji autor priloga i emisija o najnovijim agrarnim dešavanjima u Srbiji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.