Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenik
  • 03.03.2020. 14:00

Kako izabrati pravo mesto za plastenik?

Gasovi i prašina iz industrijskih pogona štetno deluju na biljke i smanjuju osvetljenje u plasteniku. Zbog toga, zaštićeni prostori moraju biti udaljeni od jedan do pet kilometra od fabrika kao i 100 - 500m od glavnih magistralnih puteva, kaže Radojka Nikolić, stručnjak za povrtarstvo PSSS Kruševac.

Foto: Gordana Nastić
  • 201
  • 7
  • 1

Zaštićeni prostor kao što su plastenici, omogućavaju intenzivnu proizvodnju u sezoni i van nje, veću kontrolu od bolesti i štetočina uz primenu bioloških mera zaštite, a što osigurava i zdraviju hranu, navodi Radojka Nikolić, stručnjak za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Kruševac.

Kako sami da napravite jeftin plastenik?

Da bi se podigao plastenik potrebno je obezbediti zemljište, koje mora da zadovolji neke osnovne karakteristike. Potrebno je povesti računa o udaljenosti od fabrika, magistrala, o konfiguraciji terena, nagibu, položaju, visini podzemnih voda, zaštiti od vetra i pristupačnosti vode.

Podignite visoke ograde od prirodnih ili veštačkih materijala

Gasovi i prašina iz industrijskih pogona štetno deluju na biljke i smanjuju osvetljenje u plasteniku. Zbog toga, zaštićeni prostori moraju biti udaljeni od jedan do pet kilometra od fabrika kao i 100 - 500m od glavnih magistralnih puteva. Štetan uticaj se smanjuje podizanjem visokih ograda od prirodnih ili veštačkih materijala kao i intenzivnim provetravanjem objekta.

Postavljanje plastenika: Kako izabrati pravo mesto

Zaštićeni prostori se podižu na ravnim terenima, naglašava Nikolićeva. Poželjni su blago nagnuti tereni s nagibom do 0,4 odsto južnog i jugoistočnog položaja sa kojih voda prirodno otiče i koji su osunčaniji. Najpovoljniji položaj plastenika je smer sever - jug. Tereni s visokim podzemnim vodama kao i oni uz rečne tokove nisu poželjni zbog visoke vlage i magli.

Zaštitite od vetra, ali ne pravite senku

Jaki vetrovi udarima mogu da nanesu velike štete plastenicima. Zbog toga plastenike treba podizati na zaklonjenim terenima. Najbolje je posaditi zaštitni pojas od tuja ili sličnog drveća koje čini kompaktnu barijeru. Zakloni ne smeju bacati senku na plastenik te se mora voditi računa o visini i udaljenosti zaklona od plastenika.

Obezbedite izvorište kvalitetne vode

Zemljište je pogodno za podizanje plastenika, ako u blizini ima izvorišne kvalitetne vode. Kvalitet voje je veoma bitan za uspešnu proizvodnju. Idealna voda treba da ima nizak sadržaj rastvorenih soli, bez biljnih patogena i bakterija. Kiselost vode treba da je od 6,0-7,0, niskog sadržaja karbonata i bikarbonata, ističe savetodavac iz kruševačke službe.

Plastenik je najzastupljeniji oblik zaštićenog prostora, koji je oblikom, veličinom i opremom u potpunosti prilagođen gajenju povrtarskih biljaka.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Podizanje plastenika Mesto za plastenik Provetravanje Senka Izvori vode Uzgoj povrća


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)