Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hidroponija
  • 04.02.2018. 11:00

Kako hidroponski gajiti crni luk?

Hidroponskim uzgojem mladog crnog luka se vreme proizvodnje skraćuje za 15-20 dana, smanjuju se troškovi grejanja, pakovanje je lakše, luk ne treba prati da bi se uklonila zemlja, dobija se potpuno čist ekološki proizvod, a rezultat svega je bolja cena i veća zarada.

Foto: Susan S / Flickr
  • 2.482
  • 111
  • 0

Prednosti proizvodnje mladog crnog luka bez zemlje u odnosu na klasičnu su različite. Najvažnije je to što je vreme proizvodnje kraće za 15-20 dana, a tako se postiže viša cena, smanjuju se troškovi grejanja, pakovanje je lakše, jer luk nije potrebno prati da bi se uklonila zemlja i dobija se potpuno čist ekološki proizvod.

Optimalna temperatura 18°C-20°C

Prema rečima Dragomira Radića, iz PSSS "Smederevo", crni luk najbolje raste na temperaturi 18°C-20°C, dok na 30°C prekida rast. Pospešivanje rasta glavica luka u prva tri dana protiče u mraku, na temperaturi 24°C. Vrlo je bitno da u tom periodu glavice nemaju kontakt sa vodom i da nisu u preterano vlažnom vazduhu, da bi se prvo razvili listovi. Razlog je taj - ako se glavica posadi u vlažnu zemlju, ona prvo razvija snažan korenov sistem, pa tek nakon toga nadzemni deo, jer je za to biološki i genetski predodređena. Tako biljka gubi mnogo rezervi energije i hrane iz glavice, a i produžava se period rasta.

Prečnik glavica za sadnju treba da bude 3 cm - 4 cm

Za hidroponsku proizvodnju luka se koriste kontejneri sa izbočinama na dnu, između kojih može da protiče voda, a da dno glavice ne dodiruje vodu, zato što u protivnom dolazi do truljenja. U nedostatku kontejnera sa neravnim dnom mogu da se koriste krupna strugotina, rebrasti karton, kamena vuna ili neki drugi inertan materijal debljine do 2 cm. Prečnik glavica treba da bude 3 cm -4 cm, a one se ređaju gusto jedna do druge. Dragomir Radić napominje da za uzgoj treba izabrati rane sorte, a sadni materijal bi trebalo držati dva sata u toploj vodi pre "sadnje" na temperaturi 35°C - 40°C da bi se dodatno ubrzalo prorastanje.

Nakon pojave listova pojačati svetlost

Listovi se pojavljuju posle sedam dana, pa tada treba pojačati svetlost. U zimskim uslovima, tokom oblačnih dana, treba koristiti dodatno osvetljenje. Tek kada izbiju listovi, treba početi zalivanje biljaka hranljivim rastvorom. To će značajno pomoći biljci, jer su rezerve hrane iz glavice prilično potrošene. Supstrat mora uvek da bude uvek vlažan, ali ne i prevlažen. Kako bi se sprečilo truljenje luka, u vodu može da se ubaci vodonik-peroksid.

Vodu menjati svaka 2-3 dana

Vodu treba menjati na svaka dva do tri dana, a u međuvremenu supstrat treba malo zasušiti na tri, četiri sata. Tako listovi mogu da porastu 30 centimetara za dve sedmice. Sadnju treba obaviti sukcesivno svakih 10-15 dana radi neprekidnog snabdevanja tržišta. Prilikom pakovanja dovoljno je samo odrezati korenove i skinuti stare ovojne listove, jer je biljka čista.

Foto: Susan S / Flickr


Povezana biljna vrsta

Luk

Luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korenov sistem s vrlo malo korenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba. Lukovica... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Crni luk Luk Gajenje Uzgoj Hidroponija Agroklub Vodonik-peroksid Supstrat Voda Osvetljenje Svetlost Dragomir Radić Hidroponski kontejneri Glavice luka Lukovice Tržište


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u