Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje rasada
  • 18.01.2022. 15:00

Kako aktivirati i dezinfikovati seme paprike?

Kako najlakše možemo da probudimo seme? Kojim sredstvima obaviti dezinfekciju semena paprike?

Foto: Depositphotos/CharMoment
  • 2.231
  • 95
  • 0

Uzgajanje rasada paprike nije jednostavno. Potrebno je uložiti mnogo vremena, rada, znanja i strpljenja, jer je paprika "gospođa" među povrćem. Da bi bili uspešni u uzgajanju rasada, prvo je potrebno da pripremimo seme.

Samo kvalitetno seme je garancija da ćemo dobiti dobar rasad i obilan rod. Najbolja je opcija da imate svoje, odnosno da ostavite od svake sezone. Ako ga, pak, kupujete, obratite pažnju da li potiče od pouzdanog proizvođača. Na svakom pakovanju, kesici, moraju da budu napisani podaci o kojoj sorti ili hibridu paprike se radi, kada je proizvedeno i do kada je njegova klijavost i svi ostali podaci koji čine deklaraciju. Nemojte da kupujete velike količine i pravite višegodišnje zalihe. Seme paprike gubi klijavost relativno brzo. Može da se čuva do tri godine.

Odlučite koju sortu ili hibrid želite da uzgajate. Hibridi su pogodniji za komercijalnu proizvodnju, dok su stare sorte pogodne kada proizvodite za sopstvenu upotrebu. 

Odvojite dobro i loše

Pre bilo kakve pripreme, odvojite dobre i loše semenke. Ovo je naročito važno kada imate svoje. Napravite vizuelni pregled i odbacite sve one koje su polomljene, čija se boja promenila, deformisanog su oblika ili malih dimenzija.

Posle vizuelnog pregleda potrebno je odvojiti šture, one koje nemaju dobro razvijenu klicu i koje stoga neće klijati. To je najlakše uraditi pomoću rastvora soli.

U posudu (čašu) je potrebno naliti 100 ml tople vode i dodati pet grama soli. Količina semena treba da je manja. Dovoljno je da pokrije dno posude u tankom sloju. Sve dobro promešati. Dodajte seme povremeno mešajući tokom dva minuta. Na površinu će isplivati sve šture koje je potrebno sakupiti i baciti. Potonulo je dobro za setvu. Ocedite ga, dobro isperite čistom, mlakom vodom i prosušite.

Kako proveriti klijavost semena?

Na ovaj način nećete trošiti vreme i pripremljen materijal na setvu onoga koje nema nikakvu šansu da proklijaju.

Aktiviranje semena

Kako bi ubrzali klijanje semena paprike, potrebno ga je aktivirati. Ako ste kupili pilirano odnosno obloženo, koje je obloženo hranjivim slojem njega ne pripremate već direktno sejete.

Obloženo seme direktno sejete (Foto: Depositphotos/zhaaks@gmail.com)

Možete ga aktivirati na nekoliko načina. Najjednostavniji je da ga stavimo u malu, platnenu vrećicu koju zavežemo i okačimo na cev radijatora. Važno je da temperatura prostorije i samog radijatora nikada ne padne ispod 20ºC.

Dezinfekcija semena

Postupkom dezinfekcije s površine semena se uklanjaju prouzrokovači bolesti kao što su bakterije i gljivice.

Jedan od starih načina je upotreba kalijum permanganata, ali ona nije uvek pouzdana. U 100 ml vode rastvori se jedan gram kalijum permanganata. U taj rastvor spustite seme ili vrećicu od tkanine u kojoj se ono nalazi. Ostavite da stoji potopljeno 20 do 30 minuta, a zatim isperite čistom vodom.

Kada se dezinfekcija obavlja pomoću hidrogen peroksida koristi se 3% rastvor i u njega se potopi seme ili ono u vrećici. Ostavite ga u rastvoru pola sata i posle isperite čistom vodom.

Za pristalice organske poljoprivrede postoji mnogo prirodnih sredstava koje mogu sami da naprave. Najjednostavniji je rastvor belog luka, meda, pepela, sok aloe vere, ali i duvana i mnogobrojni biljni čajevi.

Kako bi napravili rastvor belog luka potrebno je da zgnječimo dva do tri čena i prelijemo sa 100 ml vode i ostavimo da odstoji najviše 24h. Procedimo i u dobijeni rastvor potopimo semenke oko pola sata.

Paprika je vrlo zahtevna (Foto: Bigstockphoto/NataliaL)

Rastvor meda istovremeno će ga dezifikovati, ali i obložiti hranljivim materijama i aktivirati ga. U čašu vode, od 200 do 250 ml, doda se jedna kašičica meda i u ovaj rastvor ga potopimo te ostavimo četiri do pet sati.

Za tretiranje sokom od aloe vere uzima se odnos soka i vode 1:1. U dobijeni rastvor se potope semenka oko pola sata.

Dezinfekciju možemo obaviti i rastvorom drvenog pepela. S pola litre vode prelijemo jednu kašiku pepela i dobro izmešamo. Ostavimo sledeća dva dana, ali povremeno promešamo. U proceđen rastvor potopimo semenke, možemo ih staviti u platnenu vrećicu, i ostavimo najviše pet sati.

Ove rastvore možete koristiti za dezinfekciji semena drugih povrtarskih vrsta, cveća, začinskog i lekovitog bilja.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Paprika Uzgajanje rasada Dezinfekcija semena Aktiviranje semena Seme


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.