Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jod kao prihrana
  • 09.02.2020. 15:00

Jod kao sredstvo protiv štetočina i bolesti biljaka

Jod je jako dezinfekcijsko sredstvo i zbog toga se koristi samo farmaceutski, koji je petoprocentni rastvor. Mlade sadnice zalivaju se rastvorom joda samo kada su posađene na novom mestu i dovoljno jake, piše agronovinite.

Foto: Pixabay/Irina_kukuts
  • 26.382
  • 480
  • 0

Jod je potreban ne samo ljudskom organizmu, već i biljkama i životinjama. Ukoliko ga nema dovoljno, biljka će sazrevati sporije, a može doći i do truljenja. Osim kao đubrivo u povrtnjaku, voćnjaku i vinogradu koristi se i kao insekticid, sprečava nastanak gljivica, bakterija i virusa. Osim toga, navodnjavanje jodom, sprečava kontaminaciju biljaka, a istovremeno jača se imunitet useva.

Jod kod biljke reguliše protok vode i promenu azota u tkivima, normalizuje apsorpciju kiseonika i uspostavlja proces fotosinteze.

Znakovi nedostatka hraniva na paradajzu

Jako je dezinfekcijsko sredstvo i zbog toga se koristi samo farmaceutski, koji je petoprocentni rastvor. Mlade sadnice zalivaju se rastvorom joda samo kada su posađene na novom mestu i dovoljno jake, piše agronovinite.

Jod kao prihrana za sadnice i biljke

Dodatak joda posebno je koristan za sadnice paradajza, krastavaca, patlidžana i paprike. Kako bi se dobila čvrsta i otporna sadnica, seme se natapa šest do osam sati u rastvoru pripremljenoj s dve čaše vode i jednom kapi farmaceutskog joda. Pre sadnje na otvorenom, sadnice se još jednom tretiraju takvim rastvorom, ali drugačije razmere, u tri litre vode stavi se jedna kap rastvora joda. 

Prihrana paradajza jodom

Paradajz često oboljeva od plamenjače i zbog toga ga je dobro osigurati jod. Za zaštitu paradajza od ove podmukle bolesti koristi se rastvor joda i mleka. Mleko se stavi u posudu te razredi s vodom u razmeri 1:10, doda se 40 kapi joda i 15 ml vodonikovog peroksida. Dobijeni rastvor prska se po biljkama tri puta u sezoni u razmacima od 10 dana. Prskanje je najbolje obaviti u večernjim satima, pre nego što padne rosa. 

Prihrana krastavaca

Prihranom krastavaca jodom sprečava se pojava praškaste plesni. Smesa se dobije iz litre mleka, devet litara vode i 10 kapi petoprocentnog rastvora joda, a tretira se tlo ispod krastavaca. Postupak se ponavlja jednom nedeljno dok simptomi bolesti ne nestanu.

Izvrstan pokretač rasta za baštenske jagode

Jod jača imunitet jagode i izvrstan je pokretač rasta. U proleće, nakon što smo sigurni da više neće biti snega i da se kompletno otopio, zasadi jagoda tretiraju se rastvorom od 10 litara vode s 10 kapi farmaceutskog joda. Postupak se obavlja tri puta svakih 10 dana. Tretman, ne samo da jača, nego i štiti biljku od sive truleži.

Primena joda kod kućnih biljaka

Kućne biljke, takođe, vole ovaj element. Da biste produžili cvetanje i poboljšali njihov kvalitet, jedna do četiri kapi farmaceutskog joda razredi se u jednoj litri vode i njime se poliju biljke.

Jodom protiv nozemoze

Nozemoza je parazit odraslih medonosnih vrsta pčela, a najefikasije sredstvo protiv nje je slatki šećerni sirup s kojim ih prihranjujemo i malo alkohola uz dodatak joda.

Kako suzbiti nozemozu pčela?

Ova se smesa dodaje u pojilice krajem sezone, nakon zadnjeg vrcanja sve do zadnje prihrane za zimske mesece pa će uz držanje jakih zajednica nozemoza zaobilaziti vaš pčelinjak. Što brže pčele budu trošile takav sirup kod prihrane, nozemoza će, ako je prisutna, pre nestati.

Kada jod može da naškodi?

Premašite li navedene doze, tretman ponovite više puta nego što bi trebalo ili ga koristite uz dodatna đubriva bogata jodom, doći će do kontra učinka, biljku ćete spaliti, a možete i uništiti korisne bakterije iz tla. 


Tagovi

Jod Đubrivo Prihrana Voće Povrće Insekticid


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]