Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja luka
  • 21.09.2022. 07:30

Jesenja setva luka - iza kojih kultura ga ne treba sejati?

Dobro će uspevati na gredicama ili parcelama gde nisu uzgajani lukovi, ali ni krompir, pasulj, lucerka, crvena detelina. Poštujte i plodored!

Foto: Depositphoto/NataFrank
  • 473
  • 21
  • 0

Za jesenju setvu možemo odabrati razne vrste luka, a najčešće se seju crveni i beli. Odabirom odgovarajuće sorte u kombinaciji sa dobrom poljoprivrednom tehnologijom i vremenom setve postići ćemo dobre rezultate i uživati u mladom luku i berbi glavica ozimog sledeće godine.

Potrebno je odabrati sorte koje su tolerantne na hladnoću i niske temperature. Dobro će uspevati na gredicama ili parcelama gde nisu uzgajani lukovi, ali ni krompir, pasulj, lucerka, crvena detelina. Ove kulture mogu postati izvor nematoda koja će naneti štetu usevu luka.

Prilikom setve poštujte plodored, jer on može ponovo da se uzgaja na parceli tek posle tri godine pod uslovom da nisu uzgajani srodnici iz iste biljne porodice.

Važan je dobar kontakt korena i zemljišta

Za setvu je neophodno pripremiti gredicu, a najbolje im odgovaraju rastresita propusna zemljišta. Praktikuje se da se na metar kvadratni pospe 10 gr drvenog pepela, ali ne treba preterivati. Luk najbolje rezultate daje na neutralnom zemljištu sa pH reakcijom od šest do sedam.

Pepeo je odličan za baštu - kako ga pravilno koristiti?

Optimalno vreme setve je druga polovina oktobra, ali je termin potrebno prilagoditi vremenskim prilikama. Mlade biljke treba da imaju dovoljno vremena da se dobro ukorene kako bi spremne dočekale zimu i uspešno prezimile.

Najbolje im odgovaraju rastresita zemljišta (Foto: Depositphoto/alicjane)

Suviše rano posađene lukovice daće biljke koje će u zimu ući preterano razvijene i biće sklonije izmrzavanju. Kasnom setvom dobićemo suviše mlade biljke koje neće uspeti dobro da se ukorene. 

Pazite na razmak i dubinu

Najlakše se setva obavlja kada se na dobro pripremljenoj gredici naprave plitki kanalići u koje utisnemo lučice crvenog luka ili čenove belog luka. Obratite pažnju da dobro okrenete sadni materijal kako bi strana sa korenom bila okrenuta na dole. Razmak tih kanalića se kreće od 20 do 30 cm, a razmak u redu od sedam do 10 cm. Kada obavljamo setvu za berbu mladog luka razmak u redu može biti manji, od pet do sedam centimetara. Nakon svega grabuljama lagano zagrnemo zemljom.

Dubina setve lučica i čenova je oko pet centimetra. Ne valja ih posejati preplitko, ali ni preduboko. U plitkoj setvi stradaju od izmrzavanja i isušivanja, dok preduboka setva oduzima energiju i slabi mlade biljke.

Lučice crvenog luka mogu biti sitne do jednog centimetra u prečniku, srednje veličine prečnik jedan do tri centimetra i krupne preko tri centimetra. Treba znati da će krupnije ranije krenuti i dati više vegetativne mase.


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Jesenja sadnja Jesenja sadnja luka Crveni luk Dubina sadnje Razmak sadnje Beli luk


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!