Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beli luk
  • 22.10.2020. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Savino Selo, Vrbas

Jesenja sadnja belog luka, nega i prodaja - da li je, na kraju, isplativ?

Poljoprivrednik iz Savinog Sela Srđan Rodić već četiri godine u oktobru sadi beli luk i na ličnom primeru se uverio koliko je ova proizvodnja isplativa.

Foto: Srđan Rodić
  • 1.426
  • 59
  • 0

Ovih dana Srđan Rodić iz Savinog Sela sadi beli luk. Zemljište na kome je bio kukuruz je dobro pripremio, seme je iz prošlogodišnje proizvodnje, tako da ove jeseni može da poveća površine.

"Ovo je četvrta godina kako sadim beli luk, a ovih dana zasnovaću proizvodnju na oko tri jutra, obzirom da sam i prošle godine imao beli luk imam dovoljno semena odličnog kvaliteta tako da mogu da povećam površine. Setva se obavlja mašinski, a za površinu od jednog jutra potrebno je od 600 do 800 kilograma semena, što zavisi od veličine čenova, ako su krupniji - semena treba više", kaže Rodić i dodaje da iako to može mašinski da se uradi oni glavice sami, ručno raščenjavaju i pripremaju za sadnju.

Oktobar je idealan za sadnju belog luka

"Prvenstveno koristimo spoljašnje čenove dok unutrašnje odvojim i posebno ih sadim obzirom da glavice budu sitnije, ali su zdrave i dobre za upotrebu. Ja više volim dublju sadnju, te luk sadimo na dubini od tri do pet centimetra."

Koliko sakupi radnika - toliko izvadi luka

Beli luk tokom vegetacije zahteva mere nege koje podrazumevaju zaštitu od korova, i tri prihrane azotom, zatim tretmane insekticidima i fungicidima, odnosno zaštitu od insekata i bolesti. Za svoje potrebe povrtar iz Savinog Sela napravio je i samohodni špartač te ga blagovremeno i koristi.

Beli luk zahteva mnogo nege za dobre pinose

"Znam da se u svaku proizvodnju moraju uložiti sredstva, ali meni je daleko veći problem da obezbedim dovoljno radne snage. Kada dođe vreme za vađenje luka posao tako organizujemo da ga podrivačem vadimo, radnici ga vezuju u snopove, transportujemo ga kući gde se na čardacima i u šupama suši. Važno je da ima promaje, ali da nije izložen suncu. Prošle godine smo ga čistili i spremali za prodaju krajem jula. Koliko mogu da skupim radnika toliko i izvadim luka, jednostavno nema ko da radi, a dnevnica za osmočasovno radno vreme je 2.000 dinara", kaže Rodić osvrćući se na predhodnu godinu kada je takođe praktikovao jesenju sadnju.

"Misle da se za jedan uložen dinar vraćaju dva, ali nije tako"

Ovaj proizvođač kaže da je prinosom i kvalitetom luka zadovoljan da je na površini manjoj od hektara imao oko šest tona. Deo prinosa ostavio je za ovogodišnju sadnju, a ostatak je brzo rasprodao. Kao i većina sadašnjih povrtara robu prodaje putem društvenih mreža, malih oglasa, deo je nosio na pijace, a manju količinu je prodao nakupcima.

"Ovih dana je završena prodaja i mogu reći da sam za beli luk dobio prosečnu cenu od 215 dinara. Ovo je četvrta godina kako se bavim ovom proizvodnjom koja je za mene do sada bila isplativa. Mnogi kalkulišu da se za jedan uložen dinar na kraju dobijaju četiri, ali ja ne mislim tako. Situacija je drugačija od godine do godine, a svi znaju da ovu, kao i svaku drugu proizvodnju određuju mnogi faktori na koje mi ne možemo uticati. Sa ovom proizvodnom godinom ja sam zadovoljan", kaže i dodaje da kako i ne bi bio kad je pre nekoliko godina krenuo sa sadnjom luka u dve bašte, tako je proizveo seme i svake godine povećavao površinu.

Sa proizvodnjom luka je zadovoljan, a ide i na povećavanje proizvodnje

Rodić ima sada 22 jutara zemlje, seje kukuruz i soju, ali je proizvodnja belog luka daleko isplativija. Osim toga već godinama se bavi plasteničkom proizvodnjom povrća, a trenutno ima salatu, spanać i luk.

"Proteklih godina nisam navodnjavao usev luka obzirom da nemam sistem, ali bar jedno navodnjavanje bi bilo dobro, pogotovo kada se biljka glaviči, odnosno kada formira čenove. Planiram da narednih godina povećam površine pod plastenicima ali i da na otvorenom gajim krompir, papriku i naravno beli luk, te ću morati da izbušim bunar i kada bude najneophodnije da navodnjavam useve", kaže na kraju naš sagovornik dodajući da se u prodaji često može naći uvozni beli luk najčešće iz Kine iako je naš domaći neuporedivo kvalitetnji i aromatičniji.   


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Beli luk Uzgoj Sadnja belog luka Srđan Rodić Cena luka Prodaja Ulaganje u proizvodnju


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.