Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenik
  • 03.10.2021. 12:00

Iz plastenika uklonite korove, dezinfikujte objekat i obavezno provetravajte

Ne treba zaboraviti ni da je provetravanje plastenika obavezna akivnost. Dužina trajanja će zavisti od dnevnih temperatura, ali se mora sprovoditi svaki dan.

Foto: Depositphotos/Jim_Filim
  • 302
  • 104
  • 0

Nakon što se proizvodna sezona završi, odnosno vegetacioni ciklus useva, pristupa se čišćenju zaštićenog prostora i pripremama za zimsku proizvodnju. Prema rečima Živka Šašića iz PSSRS, povrtarske vrste koje su najzastupljenije kod nas u ovom delu godine jesu one koje ne zahtevaju dodatno zagrevanje objekta, tačnije, mogu uspevati i tamo gde nema grejanja. To su pre svega salata, spanać i mladi luk. 

Faza čišćenja plastenika podrazumeva uklanjanje potpornih materijala, metalnih i drvenih nosača, kao i PVC veziva i njihovo iznošenje van objekta. 

"PVC veziva menjaju se svake godine tako da ih je potrebno odložiti na mesta za otpad. Što se tiče metalnih ili drvenih potpora one se koriste više sezona pa je pre odlaganja potrebno uraditi dezinfekciju", napominje Šašić i dodaje da je najbolje skladištiti ih u suve prostorije, kako bi što duže trajale. 

Posle toga, sledi rešavanje biljnih ostataka. Oni se nakon iznošenja odlažu na mesta udaljena od parcele, da bi se sprečilo razmnožavanje patogena i njihov prodor u sam objekat. 

Osnovna obrada je obavezna mera

Potrebno je pri tom voditi računa da visina biljne mase bude što manja zato što niske temperature mogu biti iste u čitavoj zapremini ove lisne mase, upozorava stručnjak PSSRS-a.

"Ako radimo kabasto raspoređivanje mase, samo spoljašnji deo će biti pod uticajem niskih temperatura, a unutrašnji ne, što će dovesti do povoljnih uslova za razvoj patogena unutar same mase", pojašnjava Šašić. 

Kako izabrati pravo mesto za plastenik?

Nakon što se biljni ostaci iznesu, uklanja se i malč folija, kao i sistem za navodnjavanje na otpad. Preporučljivo je svake godine upotrebiti novi sistem za zalivanje i malč foliju

Kada se sve navedeno odradi, čupaju se korovi i čiste, da bi posle odrađenih navedenih faza u zaštićenom prostoru ostalo samo čisto zemljište, kao medijum za proizvodnju. 

Takođe, poljoprivrednicima se savetuje da urade i dezinfekciju objekta, odnosno, konstrukcije plastenika, folije i zemlje. Prva agrotehnička mera koja se radi nakon svih gore pomenutih aktivnosti jeste osnovna obrada zemljišta. Njeno izvođenje je obavezno, bez obzira da li će se odvijati zimski ciklus uzgoja povrća ili ne. 

Oni proizvođači koji neće imati zimski ciklus, posle osnovne obrade skidaju i skladište folije, tako da niske temperaturne vrednosti mogu povoljno da utiču na zemljište. Ostali će nakon osnovne obrade raditi i dodatnu, kao i drugu potrebnu agrotehniku, za povrtarske vrste koje planiraju da gaje. 

Ne zaboravite provetravati i kada je hladno

Ne treba zaboraviti ni da je provetravanje plastenika obavezna akivnost u narednom periodu. Dužina trajanja će zavisti od dnevnih temperatura, ali se mora sprovoditi svaki dan, ukoliko je napolju iznad nule. 

U periodu kada se vrednosti spuste ispod nule, provetravanje se radi nekoliko puta sedmično i to u doba dana kada je najtoplije. To je jako važna mera, zato što utiče na regulaciju temperature i vlažnosti vazduha. U zatvorenom prostoru dosta brže dolazi do povećanja ovih parametara i stvaranja povoljnih uslova za razvoj patogena i bolesti čiji su efekti vidljivi tek nakon određenog vremena.

Kako pripremiti plastenik za zimu i prolećnu sadnju?

Kako smo ranije pisali, savet povrtarima je da unutrašnjost plastenika obavezno operu eko deterdžentom. Pri tom, moraju prednost da daju organskim proizvodima. Na tržištu su za ove namene dostupni preparati na bazi mikroorganizama koji inhibiraju rast patogena mikroflore. Neophodno je tretirati čitavu površinu objekta, a postupak treba ponoviti nakon desetak dana.


Tagovi

Priprema plastenika Provetravanje Živko Šašić Obrada zemljišta


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer