Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja krompira
  • 25.05.2021. 07:30

Istorijsko smanjenje površina pod krompirom

U Belgiji, Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji smanjile su se površine pod krompirom za tri do pet odsto.

Foto: Depositphotos/bigxteq
  • 124
  • 15
  • 0

Sadnja krompira u severozapadnoj Evropi završava, a tamošnja Organizacija uzgajivača (NEPG) saopštila je da su se u Belgiji, Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji smanjile površine pod tom kulturom za tri do pet odsto.

Opisuju to i kao istorijski moment jer je pad poslednji put zabeležen 2014. godine, a prethodne dva decenije proizvodnja se obično povećavala iz godine u godinu. Prošlog leta NEPG savetovao je proizvođačima da smanje površine pod ovim povrćem zbog teške situacije na tržištu, što se očigledno i dogodilo.

Međutim, zanimljivo je da prerađivači i dalje planiraju da prošire postojeće fabrike ili graditi nove.

Iz Organizacije uzgajivača krompira severozapadne Evrope navode da su lošiji vremenski uslovi prolongirali sadnju u te četiri države. Trenutno rane sorte zaostaju oko dve nedelje zbog hladnog vremena, a uglavnom suvo vreme bi moglo da ima dodatan negativan uticaj ako tako ostane u narednom periodu.

Nadaju se boljim sortama i tehnikama

Uzgajivači su svesni da je njihovo poslovanje sa ovim povrćem nesigurno. S jedne strane porasli su im proizvodni troškovi u poslednje dve sezone, prinosi stagnirali u prethodne četiri godine, a skladištenje je sve skuplje.

S druge strane, često ih se optužuje kada dođe do zagađenja vode zbog pesticida ili erozija, navodi se u saopštenju. Stoga očekuju da će im istraživanja omogućiti uzgoj sorti i tehnike koje su bolje prilagođene ograničenjima zbog zaštite životne sredine i društvenih očekivanja.

Prema poslednjem izveštaju Eurostata, u 2019. godini je u EU-27 bilo posađeno 1,6 miliona hektara krompira. Proizvedeno je 51,2 miliona tona, a najviše upravo u četiri spomenute zemlje. Nemačka je bila na prvom mestu sa 10,6 miliona tona. Sledila ju je Francuska sa 8,6 miliona tona, Holandija sa sedam miliona tona i Belgija sa četiri. Te je godine zabeležena i manja proizvodnja za 11,4 odsto u Poljskoj te 13,1 odsto u Rumuniji.

Prošle godine, nakon što je svet zahvatila pandemija virusa korona trgovci su svakodnevno morali da osiguraju potražnju za ovim nutritivno bogatim povrćem, ali sa druge strane pokušati da spasu rod.


Tagovi

Sadnja krompira Prozvodnja krompira Evropska unija Smanjenje proizvodnje Kriza


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.