Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šargarepina muva
  • 11.12.2021. 10:00

Hemijsko i suzbijanje šargarepine muve agrotehničkim merama

Sejanje luka između redova šargarepe je korisno, jer luk svojim mirisom odbija muve. Prilikom vađenja korena, ono sa simptomima oštećenja ne unositi u skladište i uništiti.

Foto: Depositphotoss/Viktor108
  • 144
  • 26
  • 0

Šargarepina muva je jedna od najznačajnijih štetočina šargarepe, ali napada i paštrnak, celer i repu. Direktne štete nastaju usled bušenja hodnika u samom korenu. Usled ovih šteta, povrće počinje da poprima loš miris i kao takva je sklona truljenju. Karakteristična je ljubičasta boja lišća. Takvo se osuši i propada, navodi stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredno stručne službe Beograd Tamara Mihailović.

Muva ima dve generacije godišnje, od kojih se prva javlja u maju i junu mesecu. Imago prve generacije se javlja u julu. Imago polaže jaja na sam vrat korena ili u okolnu zemlju. Nakon izlaska iz jaja, larve se ubušuju u koren, praveći hodnike. Druga generacija muve pravi štete u periodu od avgusta do septembra.

Sejanje luka između redova šargarepe - korisno

Što se tiče suzbijanja, primenjuju se agrotehničke i hemijske mere. Pod agrotehničkom merom podrazumeva se plodored, i to najmanje četvorogodišnji, zatim setva koja treba da bude ili vrlo rana ili vrlo kasna. Poželjno je sabijanje zemlje jer se na taj način smanjuju pukotine kroz koje imago silazi u zemlju.

Šargarepina muva: Planirajte setvu i koristite prirodne metode zaštite

Sejanje luka između redova šargarepe je korisno, jer luk svojim mirisom odbija muve. Prilikom vađenja korena, ono sa simptomima oštećenja ne unositi u skladište i uništiti. Na manjim površinama se mogu koristiti mreže za pokrivanje. Kako smo ranije pisali, loši predusevi su celer, peršun i paškanat, a treba izbegavati i kupusnjače jer se i na njima mogu pojaviti štete od muve. Dobri predusevi su grašak, luk i paradajz. Ukoliko se uzgaja na prozračnijim površinama gde se vlaga ne zadržava u tlu, manja je mogućnost zaraze. Štete se takođe smanjuju ranijom ili kasnijom setvom.

Hemijske mere se ogledaju u upotrebi insekticida i takav način zaštite mora biti strogo kontrolisan jer šargarepa direktno korenom upija pesticide. Mogu se koristiti zrnasti insekticidi koji se preventinvo nanose na površinu pre setve ili nakon setve, uz obaveznu inkorporaciju. Takođe se mogu koristiti insekticidi na bazi hlorpirifosa prskanjem parcele pre setve, uz inkorporaciju, savetuje Mihailovićeva.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Šargarepina muva Tamara Mihailović Agotehničke mere Predusevi Hemijsko suzbijanje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]