Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Futoški kupus
  • 23.10.2021. 16:00
  • Severnobački okrug, Vojvodina, Futog

Futoški kupus podbacio ove godine - cena dobra?

Prošle godine sam imao 40 do 45 tona po hektaru, ove godine ako budem imao 20 tona po toj jedinici površine, biću zadovoljan, navodi povrtar Miroljub Janković iz Futoga.

Foto: Facebook/Kupusijada Futog
  • 1.882
  • 169
  • 0

Čuveni futoški kupus, ako je suditi prema sadašnjem stanju na parcelama, razočaraće one koji ga rado imaju na svojoj trpezi, a proizvođači neće imati ni veliku zaradu ni mnogo glavica da prodaju.

Povrtar Miroljub Janković iz Futoga kod Novog Sada skinuo je 25 odsto kupusa, nada se da će u narednim danima ubrati još 15 odsto, ali rezultati su, kaže, veoma loši. Rod će, procenjuje, podbaciti za 50 i više odsto.

"Prošle godine sam imao 40 do 45 tona po hektaru, ove godine ako budem imao 20 tona po toj jedinici površine, biću zadovoljan. Zelena masa je fenomenalna, ima je, ali je ogromna razlika u prinosu. Nema glavica, nemam šta da odsečem", navodi Janković i dodaje da su plodovi koje je skinuo zadovoljavajući u zdravstvenom pogledu i po pitanju kvaliteta, oblika, ali, napominje, ima parcela na kojima će rod biti umanjen i za 90 odsto.

Slabo glavičenje

Kondicija i tempo kojim su se biljke razvijale, nicale i rasle su ukazivale na to da će rezultat biti dobar, ali sve se promenilo u toku prošlog meseca.

"Do kraja septembra je sve bilo u redu, zadovoljavajuće. Mi smo obilazili i sve je bilo dobro. Međutim, krajem septembra i početkom oktobra, to se drastično promenilo. Primetili smo usporeno glavičenje i prekidanje vegetacije."

Primećeno je usporeno glavičenje i prekidanje vegetacije

Inače, napominje, kupus u momentu kada započne glavičenje, u roku od 10 do 15 dana da velike glavice koje su spremne za skidanje i nalaze se u tehnološkoj zrelosti.

"Otkako je to počelo, nakon 20 dana nismo dobili očekivane glavice. Sitnije su, težine kilogram do dva, jako su retke one koje prelaze dva i po i tri kilograma, što je najbolje za kišeljenje. Zabrinuli smo se, ali ćemo na kraju, kada bude ogromna potražnja, skidati i one od pola kilograma", navodi sagovornik Agrokluba.

Nepoznat razlog usporene vegetacije

Razlog, ističe, ne znaju ni stručnjaci sa kojima je razgovarao i koji su obišli njegovu njivu. Naglo zahlađenje, kiša koja je padala sedam do 10 dana, niska temperatura, mogli su da izazovu usporavanje vegetacije, ali to je samo pretpostavka.

"Da li je to ili nešto drugo uticalo, nije nam jasno. Samo smo videli da se vegetacija usporava i prekida, a kupus sada nema snage da se zahukta, iako su temperature nešto više. Dolazak hladnijeg vremena, koje nas očekuje uskoro, duže noći, mrazevi, manje sunca i svetlosti, ne daju nadu da će ovogodišnja sezona biti bolja."

Za kiseli kupus povedite računa o temperaturi i količini soli

Bar bolesti, kaže, nisu pravile problem ove godine u velikoj meri. Bilo ih je manje, a zaštitio je na vreme celu parcelu, te dodao i neke od organskih preparata.

"U odnosu na prošlu sezonu, bile su manje prisutne za 50 do 70 odsto. Nema ni gljiva ni bakterioza u nekoj meri, poslednji tretman protiv insekata smo uradili još 30. septembra, tako da ni oni nisu pravili štetu", objašnjava Janković.

Bilo bi bolje da je rod veći

Trenutno je i cena dobra, ističe naš sagovornik, ali bi proizvođači bili srećniji i da je niža, a rod veći.

"Pa i da je za 100 odsto niža, samo da imamo šta da prodamo. Sada je za količine od 50 do 100 kg cena 80 dinara po kilogramu. One veće, kao što su tona, dve, tri, idu za 60 dinara po kilogramu, a na malo se prodaje od 100 do 120 dinara za jedan kilogram."

Iako je, kako navodi, ta cena bolja od prošlogodišnje, proizvođači će čekati što više mogu za skidanje preostalih glavica u nadi da će ih biti u većem broju, ali i u krupnijem obliku.


Tagovi

Futoški kupus Prinos Kvalitet kupusa Miroljub Janković Cena kupusa


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]