Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mali paradajz
  • 15.01.2020. 17:00

Evropski potrošači više vole mali paradajz

Evropljani godišnje konzumiraju oko 14 kilograma ovog povrća, po glavi stanovnika. Ta brojka mogla bi da do kraja ove decenije lagano padne (-0,5%), do oko 13,6 kilograma po glavi stanovnika godišnje.

Foto: Depositphotos/dutchscenery
  • 163
  • 4
  • 0

Evropska komisija predstavila je prognoze za sledećih deset godina, kada je reč o proizvodnji voća i povrća kao i marketinga, a u fokusu su tri grupe proizvoda: breskve i nektarine, jabuke i paradajz

Kada je reč o paradajzu, briselski analitičari kažu da će evropska proizvodnja premašiti 16 miliona tona, od čega je 40% namenjeno svežoj potrošnji, a ostatak za preradu. Izveštaj kaže da su proizvođači severozapadne Evrope možda u velikoj meri zaslužni za to povećanje, navodi lavozdealmeria.com

Prema Komisiji, evropska proizvodnja svežeg paradajza neće pretrpeti velike promene u poređenju sa poslednjim kampanjama, očekuje se samo neznatan pad od 0,3%, uzrokovan smanjenjem površina i produžetkom proizvodnih razdoblja.

Potrošnja svežeg paradajza ostala je praktično na istom nivou tokom poslednjih deset godina. Evropljani godišnje konzumiraju oko 14 kilograma ovog povrća po glavi stanovnika. Ta brojka mogla bi da do kraja ove decenije lagano padne (-0,5%), do oko 13,6 kilograma po glavi stanovnika godišnje.

Prema istraživanju, potrošači sve više vole manji paradajz. Male sorte postaju sve privlačnije zalaganjem proizvođača i marketinških kompanija koje rade na poboljšanju ukusa, kvaliteta i sigurnosti hrane. Potrošač je spreman da plati veću cenu za ovu vrstu paradajza i tako pomogne u smanjenju otpada iz hrane.

Što se uvoza tiče, 72% paradajza koji stiže na evropsko tržište dolazi iz Maroka, a 18% iz Turske. Predviđa se da će taj uvoz rasti za 0,4% godišnje.

Hans Kristof Ber, stručnjak za poljoprivredno - prehrambeni sektor nemačke kompanije Agrarmarkt Informations - Gessellschaft, rekao je tokom svog govora na Global Tomato kongresu da je sektor proizvodnje paradajza velik i da još uvek raste. To se događa ne toliko u smislu volumena već prometa, najviše zahvaljujući rastu proizvodnje takozvanih "posebnih" formata.


Tagovi

Mali paradajz Sorta Uzgoj paradajza Potrošnja Hans Kristof Ber


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]