Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hlorprofam
  • 24.06.2019. 11:00

Evropska Komisija zabranjuje hlorprofam - sredstvo koje sprečava klijanje krompira

Države članice trebale bi povući odobrenja za sredstva za zaštitu bilja koja sadrže hlorprofam kao aktivnu materiju do 8. januara 2020. godine.

Foto: Depositphotos/Zulfiska
  • 235
  • 10
  • 0

Evropska komisija donela je regulatornu uredbu o neprodužetku odobrenja aktivne materije hlorprofam koji se više neće moći koristiti nakon 1. januara 2020. godine. Radi se o inhibitoru klica i herbicidu koji sprečava klijanje konzumnog krompira u toku skladištenja. Ova supstanca smanjuje intenzitet disanja gomolja i tako ih štiti od gubitka vlage i hranljivih materija.

Države članice trebale bi povući odobrenja za sredstva za zaštitu bilja koja sadrže hlorprofam kao aktivnu supstancu do 8. januara 2020. godine.

Izrazito problematično područje za hlorprofam utvrđeno je u vezi sa rezultatima indikativne procene rizika za potrošače prema kojima i hlorprofam i njegov glavni metabolit 3- hloranilin predstavljaju akutni i hronični prehrambeni rizik za potrošače. Evropska agencija za sigurnost hrane u svom zaključku, koji je prethodio ovoj odluci, istakla je da je potrebna dalja naučna procena potencijalno endokrino štetnih svojstava hlorprofama i da se nije mogla dovršiti procena rizika za insekte koji ne pripadaju ciljanoj grupi za upotrebu na polju.

Sektor je već priznao da je situacija sa ovom aktivnom materijom opasna, ali problem je što ne postoji alternativa. Veliki problem je u već postojećim mestima za skladištenje krompira budući da hlorprofam ulazi u drvene okvire koji su se koristili za skladištenje krompira, a ostaci će moći da se nađu još dugo vremena nakon zabrane. 


Tagovi

Hlorprofam Klijanje krompira Zabrana Evropska komisija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.