Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema semena
  • 28.12.2020. 14:00

Evo kojim tehnikama tretirati seme - kako bi brže niklo

Brzina klijanja i nicanja semena povrća i cveća zavisi od više faktora. Da bi se ovi procesi uspešno odvijali, potrebno je obezbediti kvalitetne, dezinfikovane semenke, koje će se namakati.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 4.185
  • 59
  • 0

Prvi korak svake sezone uzgajanja povrća je nabavka kvalitetnog i klijavog semena. Brzina njegovog rasta i razvoja zavisi od više faktora: kvaliteta, temperature supstrata i vazduha, snabdevenosti vodom, uslova osvetljenja. Suvo seme neće krenuti sa procesom klijanja.

Za početak, potrebno je da usvoji vodu i nabubri. Pod uticajem vlage omekšava semeni omotač i aktiviraju se uslovi neophodni za klijanje i nicanje. Uspešnost klijanja kod povrća, cveća i drugih biljnih vrsta najviše je pod uticajem sposobnosti usvajanja vode, odnosno, bubrenja i toplote.

Mladim usevima treba kiseonik

Za različite vrste pa čak i sorte karakteristična je različita brzina klijanja i nicanja. Generalno može se reći da kod onih biljaka čiji je omotač ploda bogat eteričnim uljima, teže usvaja vodu, sporo bubri i niče. Takvo seme imaju celer, šargarepa, peršun. Odlika ovih vrsta je da im treba dugo vremena da proklijaju. Patlidžan je još jedna vrsta povrća koje veoma sporo niče zbog čvrstog omotača semena.

Kako sejati seme povrća u zavisnosti od njegove veličine?

Kako bi obezbedili uspešan rast, seme je prethodno potrebno dezinfikovati i namočiti.

Paprika i paradajz posle namakanja veoma brzo niču, kada im se obezbedi odgovarajuća temperatura. Bez obzira o kojoj vrsti se radi, nikada ga ne treba ostaviti dugo u vlažnoj sredini jer će propasti. Razlog tome je što klica i mlada biljka trebaju da dišu, potreban im je kiseonik za rast i razvoj.

Svetlost, temperatura i vlaga

Većina povća bolje niče kada se dezinfikovano i nabubrilo seme posle setve prekrije tankim slojem supstrata, zalije i obloži folijom koja sprečava isušivanje površinskog sloja i klice. Međutim, neke vrste bolje će i brži klijati kada su izložene svetlosti. 

Celer i zelena salata pre niknu kada su prekriveni sa što tanjim slojem supstrata, a za bosiljak je najbolje kada ostane nepokriven. Za seme ovih vrsta preporuka je da se zalije, obavi se setva i navlaži prskalicom. Posuda sa njim prekrije se prozirnom folijom i ostavi na prozorskoj dasci. Tu će biti dovoljno svetlosti koja će ubrzati potrebne procese. Naravno, poželjno je da se nalazi u prostoriji koja se greje. Za amaterske baštovane ovo je najlakši način da uzgaje rasad bosiljka. Profesionalni uzgajivači imaju posebne objekte za proizvodnju rasada, opremljene sistemom za grejanje i dopunskim osvetljenjem.

Sve o uzgoju uspešnog rasada

Peršunu je potrebno mnogo vremena za klijanje - do 24 dana, bamiji od dve do tri nedelje, a špargli i do četiri.

Najsporije niče celer. Celi proces od setve do dobijanja gotove presadnice traje 10 nedelja. Kako bi ovo ubrzali, seme je potrebno pre setve potopiti u vodu sobne temperature i ostaviti jedan do dva dana na osvetljenom mestu. Posejani kontejneri se drže u toplom prostoru, a supstrat uvek treba biti vlažan.

Proveriti klijavost postojećeg semena

Naklijavanje se može uraditi pre setve. Ono ima nekoliko prednosti u odnosu na direktno sejanje. Pre svega može da obezbedi bolje uslove koji su potrebni za klijanje, a zatim koristi se samo seme koje je proklijalo. Najednostavniji način naklijavanja je kada se nabubrile semenke stave između slojeva papirnih ubrusa koji se zatim namoče i prekriju folijom.

Ubrusi se mogu staviti na tanjir ili u neku posudu sa poklopcem. U zavisnosti od vrste, posuda se drži na toplom ili u frižideru. Samo seme koje treba proći kroz period stratifikacije drži se u frižideru. Povrće i cveće treba da bude na toplom mestu. Dok ne proklija potrebno je redovno pregledati stanje i po potrebi održavati vlažnost papirnih ubrusa.

Uskoro sledi setva rasada - na šta obratiti pažnju?

Klice ne treba da budu prevelike jer će se lomiti prilikom setve. Ukoliko nema vremena za optimalni rok, saksija sa semenom koje klija može da se premestiti u prostoriju sa nižom temperaturom ili u frižider (zavisi od biljne vrste) i na taj način će se usporiti rast klica. Za jedan do dva dana, može se odložiti sejanje.

Ovu tehniku nije preporučljivo koristiti za vrste poput celera, zelene salate, raznih vrsta cveća. Kako je sitno, najbolje ga je direktno posejati.

Osim toga, na ovaj način može se utvrditi klijavost semena kog već imamo.


Tagovi

Uzgoj povrća Seme povrća Klijavost semena Semeni omotač Klijanje i nicanje Direktna setva Sloj supstrata Posejani kontejneri


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]