U 2021. godini građanin Evropske unije u proseku će poesti 14,7 kg svežeg i 21,7 kg prerađenog paradajza.
Prema Izvešću o kratkoročnim izgledima za poljoprivredna tržišta Evropske unije, a koje je objavila Komisija očekivanja u 2021. su da će se proizvodnja konzumnog paradajza u EU smanjiti za dva odsto u odnosu na 2020., što predstavlja pad od 5,2 odsto u odnosu na prosečnu proizvodnju u poslednjih pet godina. Ova pojava uzrokovana je padom proizvodnje od 10 odsto u Španiji, najvećem proizvođaču svežeg paradajza u EU-u te onom od dva odsto u Francuskoj, navodi fepex.es.
Smanjiće se i izvoz koji je u padu od 2013. godine. Očekuje se pad od rekordnih 21 odsto (-350.000 tona) u odnosu na 2020. U poslednjih pet godina izvoz tog proizvoda pao je za 27 odsto.
Ovaj silazni trend u 2021. posledica je pada isporuka u Ujedinjeno Kraljevstvo, koje su u prva četiri meseca ove godine, prema izveštaju Komisije, bile manje za 37 odsto u odnosu na isto razdoblje 2020. Treba napomenuti da je Velika Britanija glavno tržište izvoznika za to povrće iz EU-a s 52 odsto ukupnog udela.
Protest proizvođača paradajza zbog otkupne cene od 10 dinara
Podsetimo na proteste leskovačkih povrtara zbog niske otkupne cene domaćeg paradajza, zbog između ostalog, zaustavljenog izvoza i uvoza albanskog usred sezone. Takođe, i drugi povrtari se žale na obaranje cena domaćih proizvoda usled uvoznih. S druge strane, Crnogorci uvoze srpski paradajz, jer svog trenutno nemaju zbog sušnih uslova. Kilogram uvezenog košta dva evra.
U međuvremenu će EU, prema procenama, uvesti 664.000 tona konzumne, odnosno dva odsto više nego 2020. i 18 odsto više od proseka u poslednjih pet godina. Izveštaj naglašava rast kupovine iz Turske, koja je u razdoblju od januara do aprila 2021. porasla za 36 odsto u odnosu na isto razdoblje 2020.
S druge strane, treba naglasiti da su očekivanja kako će se ukupna proizvodnja paradajza u EU povećati za pet odsto ove godine. Taj je pak rast podstaknut proizvodnjom one za preradu (+9%).
U izveštaju se prognozira povećanje potrošnje prerađenog paradajza po glavi stanovnika i to za četiri kilograma te bi iznosila 21,2 kg per capita godišnje. Ovu brojku potkrepljuje činjenica da postoji velika potražnja za pastom i pelatima.
Kada je reč o svežoj, stanovnik Evropske unije godišnje pojede prosečno 14,7 kg godišnje. Očekuje se da će ta količina ipak ostati stabilna zahvaljujući visokom nivou pripreme i konzumaciji hrane kod kuće, naročito plodova manje veličine, ali i ponovnom otvaranju ugostiteljskih objekata.
Rekordna potrošnja svežeg paradajza bila je 2016. kada prosek iznosio 15,7 kg per capita.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka