Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 12.04.2017. 19:00

Eko metode zaštite od lukove muve

Larva lukove muve pričinjava velike štete u zasadima crvenog luka, belog luka i praziluka. Može u potpunosti da uništi mlade useve. Mere zaštite od luka potrebno je sprovoditi tokom cele vegetacije. Najjednostavnji način je da se pored lukova sade biljke koje svojim mirisom teraju lukovu muvu.

Foto: Jos
  • 24.693
  • 266
  • 0

Odrastao insekt lukove muve Hylemia antiqua (Delia antiqua) je bezopasan, ali je larva veoma proždrljiva. Ovo je štetočina raznih vrsta lukova: crvenog luka, belog luka, praziluka, ljutike. Napada i cveće, koje ima lukovice, poput tulipana. Najveće štete izaziva na crvenom luku. Pojedinih godina dolazi do masovne pojave lukove muve i velikih šteta u zasadima luka.

Karakteristike lukove muve

Odrasle jedinke su malih dimenzija - od 5 mm do 7 mm. Boja tela je sivo - žuta. U našim uslovima može da razvije više generacija tokom vegetacije, obično od dve do četiri generacije. Imago (odrastao insekt) prve generacije pojavlju se tokom aprila. Let lukove muve se poklapa sa cvetanjem jabuke i jorgovana.

Pojava imaga može da se vezuje i za cvetanje višnje i maslačka. Nakon 10 dana od cvetanja višnje počinje let lukove muve. Imago nije štetan i on se hrani nektarom iz cvetova raznih biljnih vrsta. Nakon ishrane sledi razmnožavanje, a ženke polažu jaja tokom 30 dana.

Jaja polaže na listove luka ili na površinu zemljišta neposredno uz mladu biljku luka. Jedna ženka položi od pet do 20 jaja. Do piljenja larvi iz jaja dolazi posle četiri do šest dana pri temperaturi od 18ºC do 21ºC i vlažnosti vazduha od 65% do 67%. Larva se hrani u unutrašnjosti luka i izaziva štete tokom dve do tri nedelje.

Nakon perioda proždrljive ishrane, larva se povlači u zemljište, a imago se pojavljuje posle dve sedmice. Poslednja generacija javlja se u avgustu i te larve se povlače u zemljište na dubinu od 10 cm do 20 cm, prelaze u stadijum lutke i prezimljavaju.

Štete koje izaziva lukova muva

Napadnute biljke luka prepoznatljive su po žutim listovima, a cela biljka poprima bledu boju. Od napada najviše stradaju mlade biljke luka koje imaju razvijena dva lista. Kod ovako mladih biljka larva se nalazi u osnovi središnjeg lista, što izaziva propadanje biljke.

Kod većih biljaka, lukova muva najčešće jaja polaže u nizu na listove. Tu se larva ubušuje i spušta prema glavici. U jednoj glavici može biti više larvi lukove muve. Na mestu ishrane larvi dolazi do truljenja, što na kraju dovodi do propadanja luka.

Mere zaštite od lukove muve

Mere zaštite od luka potrebno je sprovoditi tokom cele vegetacije. Crveni luk i druge lukove ne saditi na istom mestu tokom četiri godine, ispoštovati plodored. Luk saditi na udaljenosti od najmanje 400 m od susednih zasada luka i mesta gde su bili prošlogodišnji zasadi luka. Pored lukova saditi biljke koje svojim mirisom teraju lukovu muvu. Takve biljke su: kamilica, šargarepa, celer, nana, paradajz.

Najčešće se na gredici sade crveni luk i šargarepa, koji se uzajamno štite od štetočina. Crveni luk štiti mrkvu od mrkvine muve, a mrkva štiti crveni luk od lukove muve.

U zaštiti luka najbolje se pokazao pepeo, pelin, duvan i paprika samleveni u prah, paradajz, maslačak, ruzmarin, nana, četinari i mnoge druge biljke.

Pepeo

Pepeo drveta se od davnina koristi u zaštiti luka od lukove muve. Useve luka je potrebno posuti pepelom, a delimično i biljke. Posipanje je potrebno ponoviti svakih 20 do 30 dana zbog većeg broja generacija lukove muve.

Pepeo, duvan i paprika

Pospite zasad luka smesom koju pripremamo od 200 g pepela, po čajna kašičica praha duvana i praha od paprike (sitno samleveni). Sve dobro promešati. Ova količina je dovoljna za posipanje 1m² .

Preparat od maslačka

Za pripremanje ovog preparata koristi se koren maslačka. Uzme se 200 g korena maslačka i prelije ključalom vodom. Kada se malo prohladi, dodati još vode da ukupno ima 10 litara preparata. Tretirati usev luka.

Borove iglice

Uzeti 20 g usitnjenih iglica i preliti toplom vodom. Treba biti 10 litara preparata. Ostaviti dva dana, procediti i dodati 50 g sapuna ili tečnog deterdženta kako bi se preparat bolje vezao za listove luka.

Duvan

400 g duvana potopiti u 10 l vode i pripremiti na isti način kao i preparat od borovih iglica.

Paradajz

Paradajz svojim mirisom tera lukovu muvu. Tokom sezone može se praviti preparat od lišća paradajza, a na početku sezone dovoljno je rasporediti nekoliko saksijica sa rasadom paradajza na gredici luka.

Rastvor soli

So se može koristiti u zaštiti od lukove muve, ali treba izbegavati korištenje ovog rastvora zbog toga što negativno deluje na zemljište. Rastvor soli koristiti u sezoni najviše dva do tri puta. Uzeti 200 g soli i rastvoriti u 10 l vode. Nakon što se so rastvori u vodi, rastvor je spreman za upotrebu.

Foto: José Manuel Vega Santana / Flickr


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u