Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja poslastica
  • 28.09.2018. 18:30

Džinovske lepotice: Stambolke su odlično rodile - iskoristite to

Stambolka je od najstarijih bundeva koja se uzgaja na našim područjima. Ima debelo, slatko meso, a najčešće se peče u rerni, od nje se prave guste čorbe, pire, pite i kolači, pudinzi, kreme, ali i slatka zimnica. Najslađa je kad je na polju uhvati mraz.

Foto: Pixabay/ulleo
  • 2.758
  • 55
  • 0

Bundeve su kraljice jeseni, od onih malih ukrasnih tikvica preko krasnih hokaido tikvi do velikih, ukusnih stambolki koje mogu da teže i 30 kilograma, pa čak i preko 40 kilograma! Koliko je baš ova bundeva popularna dokaz su i imena koja smo joj dodelili, pa je osim stambolka zovemo i budimka, turkinja, beskorka, misirača, pećenka, ćurta - svaki kraj ima svoj naziv. 

Stambolka najslađa kada je "uhvati" mraz

Ove godine bundeve su dobro rodile, jer je godina bila kišna, a to je ono što im najviše treba. Stambolka je jedna od najstarijih bundeva koja se uzgaja na našim područjima. Ima debelo, slatko meso, a najčešće se peče u rerni, od nje se prave guste čorbe, pire, pite i kolači, pudinzi, kreme, ali i slatka zimnica. Najslađa je kad je na polju "uhvati" mraz. 

Stambolka je niskokalorična i u 100 grama sadrži samo 30 kalorija, ali je bogata mineralima i vitaminima. Sadrži beta karoten, vitamine C i B grupe te više od 60% nezasićenih masnih kiselina, a bogata je i biljnim proteinima. Razlikuje se i strukturom mesa tako da je ona suvog mesa slađa i pogodnija za pečenje, pire, pekmeze, dok je ona vodenijeg mesa pogodnija za pite.

U slučaju da ste kupili celu stambolku, nakon što ste je načeli, očistite ju od koštica (koje takođe možete iskoristiti kao grickalice), izrežite na manje komade ili naribajte i spremite u zamrzivač. Takođe, možete napraviti i pekmez od stambolke. 

Pekmez od stambolke

Pekmez od stambolke prava je zimska poslastica, pa načetu bundevu možete iskoristiti i na taj način. Potrebno vam je: 

  • 1 kg očišćene stambolke
  • 1/2 kg očišćenih jabuka
  • 1/2 kg šećera (ako je u pitanju suva stambolka i slatke jabuke, smanjite količinu šećera)
  • 1 kašičica cimeta
  • sok jednog limuna (ako je neprskani, možete koristiti i koru, naribanu ili naseckanu na sitne kockice)
  • sok jedne narandže
  • možete dodati i malo đumbira, kurkume ili drugih začina po želji. 

Bundevu i jabuke narežite na kockice i kuvajte uz dodatak 1/2 vode oko 20 minuta. Procedite, ali nemojte baciti vodu. Izmiksajte bundeve i jabuke, dodajte šećer, sok od limuna i narandže, te začine i zajedno kuvajte još 15 minuta. Vruć pekmez sipajte u oprane, vruće tegle koje ste prethodno ugrejali u rerni. Na vrh stavite malo ruma ili rakije, te zapecite kratko u rerni. Dobro zatvorite poklopcima koje ste oplahnuli alkoholom

Najvažnija pravila za izradu domaće zimnice

U svakom slučaju, ove godine ne propustite da jedeste stambolku, jer je savršena jesenja namirnica. Popravlja raspoloženje, a kao topla čorba sa začinima greje organizam. 


Povezana biljna vrsta

Bundeva

Bundeva

Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Bundeve su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivisane vrste u toplim područjima sveta, a dozrevaju u kasnu jesen. Koren je vrlo razgranat i... Više [+]

Tikva

Tikva

Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat koren čija se glavnina nalazi u površinskom sloju zemljišta. Stabljika je vreža duga oko 10 m, obrasla dlačicama i uglavnom se ne grana. Listovi su... Više [+]

Tagovi

Budimka Stambolka Bundeva Tikva Turkinja Pekmez Recept


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D