Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bundeve
  • 31.10.2017. 18:30

Dulek - ukusan kao hrana, dobar kao lek

Dulek ili bundeva poreklom je iz Amerike, a našim krajevima se gaji tradicionalno već dugi niz godina. Ova biljka, osim što je ukusna i niskokalorična, dobra je i kao lek, jer pomaže u lečenju holesterola, a utiče i na lepo raspoloženje.

Foto: Mirjana Stepić
  • 28.189
  • 127
  • 0

U 100 grama duleka, nalazi se samo 30 kalorija. Možda je to razlog što je ovo jedna od prodavanijih jesenjih namirnica. I ove sezone možete je pronaći na pijaci, mada je ponuda nešto manja u odnosu na prošlu godinu.

Ponuda je manja, ali je cena ove godine nešto viša, i kreće se od 50 do 100 dinara po kilogramu. Prošle godine ta cena je varirala od 40 do 60 dinara. A kako proizvođači i prodavci navode, razlika u ceni ove godine najviše je zbog suše, koja je pogodila sve, pa i dulek.

Dulek - i semenke i pulpa

Međutim, zdravlje nema cenu, a ova namirnica bogata je mineralima i vitaminima, zbog čega ima pozitivne efektne na organizam.

Dulek, ili bundeva, je jednogodišnja zeljasta biljaka. Njene stabljike su bodljikave i puze po zemlji, a mogu da dostignu i do 10 metara dužine. Dulek cveta u julu i avgustu, a zre u septembru i oktobru.

Kada bundeva sazri, semenke se odvajaju od vezivnog tkiva, peru i suše, a u oljuštenom semenu nalazi se oko 40% ulja, 30% belančevina, i šećera. Semenke bundeve su veoma zdrave, i spadaju u grupu omiljenih grickalica. Meso bundeve ili pulpa najčešće se koristi za konzumaciju, a može se jesti pečeno u rerni ili kuvano.

Razlika između duleka i muskatne tikve

Dulek sadrži beta karotin, ili provitamin A, vitamine C i B grupe, ali i više od 60% nezasićenih masnih kislelina i bogata je biljnim proteinima. Mada su sličnog oblika, prodavci će vas rado informisati o razlici između duleka i muskatne tikve.

Muskantna tikva

"Dulek najčešće kupuju pretežno starije osobe, penzioneri i mlade mame. Muskant se najčšće kupuje za sok, za pite, a dulek isključivo za pečenje. Mi konkretno plasiramo suvi dulek, imate i dulek za pite, njegova kora je deblja, a sadržaj mu je malo vodeniji. Suvi dulek je slađi. Mi dulek uglavnom nabavljamo iz Bogatića", ističe Zoran Stojanović, prodavac na obrenovačkoj pijaci.

Jedite dulek, budite srećniji

Manje je poznato da plod duleka sadrži amino kiselinu, koja podstiče izlučivanje hormona koji stvara vedro raspoloženje i osećaj sreće. Zato je mnogo bolje da, ukoliko ste neraspoloženi ili imate glavobolje, umesto tableta pojedete krišku pečene ili kuvane bundeve.

Foto: Mirjana Stepić


Povezana biljna vrsta

Bundeva

Bundeva

Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Bundeve su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivisane vrste u toplim područjima sveta, a dozrevaju u kasnu jesen. Koren je vrlo razgranat i... Više [+]

Tagovi

Dulek Bundeva Muskatna Tikva Zdravlje Hrana Poslastica Proizvodnja Sadnja


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P