Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kornišona
  • 25.05.2019. 08:00

Dobri su uslovi za setvu kornišona

Ukoliko tek pripremate gredice, pazite da nije previše vlažno i blatnjavo jer bi time napravili nepovoljnu sredinu za setvu.

Foto: Pixabay/byrev
  • 280
  • 9
  • 0

Uslovi za setvu krastavaca kornišona su dobri danas i narednih dana, a najbolje bi bilo obaviti je nakon jutarnjih hladnijih sati pa do predveče.

Dubina setve ne sme biti više od 2 centimetra. Ukoliko je nivo zemlje ispod folije opao, a i ako nije, bilo bi poželjno da neposredno ispod probušene rupe folije dodate zemljišnog supstrata tako da seme posejete u supstrat. Dodajte zemljište sve do nivoa folije i blago pritisnite. Kako već ima dovoljno vlage ispod, ne treba zalivati, ali možete dodati malo vode jer supstrat bude većinom suv. Nikako ne zalivajte direktnim pljuskom iz kante. Tako bi stvorili pokoricu i otežali klijancu porast iz semenke. Nakon setve blago pritisnite zemlju da se istisnu vazdušni džepovi.

Ukoliko tek pripremate gredice, pazite da nije previše vlažno i blatnjavo jer bi time napravili nepovoljnu sredinu za setvu. Gredice pravite dosta visoke. Aplikaciju zemljišnog insekticida (Force, Radar i sl.), organskih i mineralnih đubriva obavite tako da se nalaze na sredini gredice (humka) i dodavanjem zemlje iznad njih trebate ih odvojiti da nisu u direktnom kontaktu sa semenom. 

Traku za navodnjavanje postavljajte pored mesta gde planirate bušiti rupu za biljku. Od sredine do centra rupe za bušenje treba biti razmak od 20 cm. Ako se parcela nalazi na terenu pod padom, traka za navodnjavanje mora se postaviti sa gornje strane rupa za biljke ukoliko ste gredice formirali "preko strane".

Razmak između gredica je 1,7 - 1,9 m od sredine do sredine gredice. Najbolji pravac je sever - jug zbog strujanja vetrova što smanjuje pogodnost za pojavu štetočina i bolesti.

Agril foliju možete upotrebiti za prekrivanje gredica i tako ostaviti do 7 dana što će, efektom zaštićenog prostora, povećati temperaturu u gajenom mestu i tako pomoći mladoj biljci u porastu. Možete ga postaviti i u obliku krova tako da postavite žicu ili kanap na visinu od 40 - 50 cm. Prekrijete agrilom preko i na ivicama folije zaogrnete rubove agrila sa zemljom. Nakon 2 do 3 dana trebate preko dana otkrivati tako da se smanji temperatura i vlažnost vazduha i obavi provetravanje. Ova mera nije obavezna. 

Vlažnost gredice u daljem toku uzgoja krastavca kornišona obavljajte prostim testom uzimanja zemljišta iz gredice i pritiskanja u šaci (pesnici).. 


Tagovi

Uzgoj kornišona Setva Uslovi Navodnjavanje


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Bekir je diplomirani inženjer opšte poljoprivrede, radi na terenu BiH, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Posebno ga interesuje autohtona genetika svih biljnih vrsta.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]