Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje kupusa
  • 07.08.2022. 07:30

Da li treba otkidati donje listove kupusa?

Ova mera ima svoje prednosti i mane. Kada je poželjno da ih uklonimo?

Foto: Depositphoto/yelantsevv
  • 784
  • 32
  • 0

Kupus je povrtarska vrsta koja nije zahtevna za uzgajanje. Biljke imaju velike, donje listove u kojima se skladište hranljive materije, posebno vitamin C koji je neophodan za formiranje, rast i dozrevanje glavica.

Otkidanje donjih listova kupusa je mera koju često sprovode uzgajivači, ali ona ima svoje pristalice i kritičare.

Otkidati listove ili ne?

Problem je što listovi padaju na površinu zemljišta i podložni su truljenju. Mnogi smatraju da njihovo uklanjanje sprečava napad štetočina, ali na mestu otkidanja oslobađaju se biljni sokovi koji svojim mirisom privlačne štetne leptire i lisne vaši. Takođe, smanjuje se vlažnost oko biljke i ona tako postaje manje privlačna puževima, jer je zemljište suvlje i nemaju se ispod čega sakriti.

Otkidanje listova neće ugroziti umotavanje (Foto: Depositphotos/Genika)

Kada otkinemo listove u baznom delu zaustavljamo rast i razvoj glavice. Oni prekrivaju zemljište oko biljke i sprečavaju pregrejavanje kupusa. Zbog toga se ova mera ne preporučuje, sem u slučaju kada su vidljivi simptomi bolesti, prisustvo štetočina ili se radi o žutim i suvim listovima.

Pucanje glavice

Postoji verovanje da će uklanjanje listova sprečiti pucanje glavica, ali je bolje lopatom malo odseći koren ili lagano zaokrenuti glavicu kako bi uradili blago kidanje korena. Njegovim oštećenjem sprečavamo intenzivno usvajanje vode, a samim tim pojavu pucanja.

Ovaj postupak je poželjan kada su listovi žuti i suše se, a glavica je već formirana. Otkidanje listova neće ugroziti umotavanje, jer su već dali hranjive materije. Ako na njima uočimo truležne mrlje poželjno je da se uklone kako se infekcija ne bi proširila u glavicu. Da bi sprečili ovo oboljenje potrebno je smanjiti, odnosno regulisati zalivanje.

Bez problema ih možemo ukloniti nekoliko dana pre berbe, ali ipak ostaviti tri do četiri lista jer će glavica nastaviti da usvaja hraniva iz njih i kada je uberemo i uskladištimo.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Tagovi

Kupus Uzgajanje kupusa Otkidanje listova Listovi kupusa


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.