Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje povrća
  • 30.10.2022. 07:30

Čuvanje krompira i sprečvanje klijanja krtola

Tempreatura i vlaga su osnovni faktori koji utiču na dužinu čuvanja. Biljna eterična ulja odlažu proces klijanja.

Foto: Maja Celing Celić
  • 330
  • 18
  • 0

Klijanje uskladištenih krtola krompira može da dovede do njihovog potpunog propadanja. Mnogo je faktora koji utiču na ovu prirodnu pojavu, a naš cilj je da se proces što više odloži kako bi imali što manje gubitke.

Krtole koje skladištimo i čuvamo preko zime moraju da budu zrele s formiranom pokožicom, očišćene od zemlje, bez oštećenih i trulih primeraka. U zavisnosti od sorte, proces klijanja počinje već jedan mesec posle vađenja iz zemlje, a kasne sorte mogu da odlože ovu pojavu za oko pet meseci. Prve se troše one koje se ne mogu dugo čuvati i brzo počinju da dehidriraju ili klijaju.

Regulisati uslove u skladištu

Temperatura i vlaga igraju presudnu ulogu. Krompir se treba čuvati na tamnom i hladnom mestu. Temperatura treba da se kreće između sedam i 10 stepeni Celzijusa. Može da se drži na oko pet stepeni skoro nepromenjen.

Vrednost temperature utiče na dužinu pa pri temperaturi od 4,5 stepeni Celzijusa može da traje oko sedam meseci, a na višim treba ga iskoristiti za tri do četiri meseca. Na nama je da obezbedimo konstantnu temperaturu, jer će oscilacije ubrzati klijanje i pojavu skladišnih bolesti.

Vazduh u skladištu ne sme biti suv, jer će dovesti do dehidracije. Suprotnost je previše vlage, što će dovesti do brzog truljenja. Idealna bi bila vlaga od 80 do 90 odsto uz dobru cirkulaciju vazduha.

Vrednost temperature utiče na vek trajanja (Foto: Depositphotos/Grigorenko) 

Čuvanje u kući ili stanu može da se obavi u papirnoj vreći, kartonskoj kutiji, mrežastim vrećama. Izbegavajte da ga držite na toplom mestu, jer što je toplije to je brže klijanje i propadanje krtola koje postaju mekane. Ne ostavljate ga pored drugog voća i povrća koje ima jak miris ili pospešuje ovu pojavu. To su: crveni luk, beli luk, banana, kruška. Kada je u pitanju jabuka, primećeno je da one pored krompira postaju mekane i kašaste, a da s druge strane jedna ili dve jabuke umanjuju intenzitet klijanja.

Biljke koje sprečavaju pojavu klica

Začinsko i lekovito bilje, posebno njihova ulja, imaju veliki uticaj na procese koji se dešavaju unutar krtola. Žalfija, lavanda, metvica i ruzmarin svojim eteričnim uljima snažno sprečavaju ovu pojavu i propadanje. 

Manji komad papira natopite eteričnim uljem i stavite u blizini uskladištenog krompira. Odlične rezultate je dalo ulje nane. Nedostatak ovog postupka je što ga redovno morate obnavljati i stavljati novi svake dve do tri sedmice, jer ulje ispari. Ne koristi se ako se krompir čuva u metalnim ili plastičnim posudama. Za veća skladišta odlične rezultate je pokazalo ulje karanfilčića, ali se ono primenjuje kao aerosol ili se termički obrađuje.


Tagovi

Skladištenje krompira Klijanje krompira Klice krompira Klijanje krtola Sprečavanje klijanja Čuvanje krompira


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.