Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neobično voće i povrće
  • 27.05.2019. 12:00
  • Grad Beograd, Obrenovac

Crni paradajz i batat u domu Pavlovića

Crni paradajz, bob, batat krompir su samo neke od neobičnih vrsta biljaka koje se gaje na imanju Zorana Pavlovića u Bariču.

Foto: Depositphotos/Lappoa
  • 4.303
  • 49
  • 0

Zoran Pavlović je po zanimanju mašinski inženjer ali se decenijama bavi gajenjem povrća i najrazličitijeg ukrasnog bilja. Poslednjih godina za njega su izazov egzotične vrste pa se nada da će ove godine uživati u plodovima sibirske borovnice, paradajza tomatilo, godži bobicakineskih urmi.

Zeleni paradajz, crveni ili plavi patlidžan, navikli smo da viđamo na pijacama ili u baštama, ali crni paradajz prava je retkost. Međutim, na porodičnom imanju Zorana Pavlović u Baričkoj reci ovih dana sazrevaju prvi plodovi ove neobične biljke poreklom iz Amerike.

Čeri paradajz: Sitan plod na visokoj ceni!

Neobična boja uz pomoć sunca

Crni paradajz je jedna od retkih biljaka koja sadrži antocijanin, antioksidans koji ubija ćelije raka. On je zelen tokom procesa rasta, a neobična boja paradajza dolazi od pigmenta crne boje koji se dobija kada je duže izložena suncu.

Američki naučnici ukrstili su ljubičasti paradajz bogat antocijaninom (antioksidans koji pomaže i u borbi protiv dijabetesa i gojaznosti) sa crvenim paradajzom. Tako su došli do crnog paradajza, koji se smatra najzdravijim, a ranije je izveštavao o tome i Dejli Mejl. Alfi Džekson, asistent menadžer proizvoda u "Suttons Seeds-u" rekao je kako ova vrsta paradajza nije slatka poput crvene. Ima više slan ukus, što ga čini dobrim i u pečenim jelima i u salatama.

"Na internetu smo pronašli firmu koja prodaje egzotična i neobična semena za naše prostore i između ostalog naišli i na crni paradajz, naručili smo i dobili vrlo malo možda sedam do deset semenki ukupno. Nešto od toga nije niklo, dok je nešto uspelo i još malo čekamo prve plodove. Kako sam čuo od supruge, sam plod je u Americi ukršten sa nekim sortama paradajza, kažu da je vrlo ukusan i da je pre nekoliko godina dobio nagradu", započinje priču Zoran Pavlović.

Prvi plodovi crnog paradajza na imanju Pavlovića

Bamija i bob uz paradajz

Zoran Pavlović ima veliki broj autotomnih vrsta najrazličitijeg voća i povrća, pa će se tik uz paradajz naći i bob koji je ovih dana u cvetu.

"Mi bob gajimo već nekoliko godina i to uspešno, samo proizvodnju smo pokrenuli sa samo nekoliko semenki za probu, kako bi videli da li će uspeti. Uspelo je, razmnožili smo i sada ga redovno sadimo i jedemo. Bob kuvamo na isti način kao i pasulj. Može da se pomeša sa graškom, šećercem, običnim graškom sa boranijom, kao i sa bamijom", kaže Zoran. 

Da li ste posejali bob? Februar je pravo vreme!

I batat na trpezi Pavlovića 

Ipak, ovaj domaćin gaji i veliku strast prema egzotičnim vrstama, tropska biljka batat poznatija kao slatki krompir poslednjih godina je je sve prisutnija na pijacama, o tome koliko se prilagodila uslovima u visinskom delu Bariča govori i primerak težak nekoliko kilograma.

"Mi smo prvi put ovaj krompir kupili na pijaci u Obrenovcu, pronašli smo na internetu kako se razmnožava i kako se ti lastari gaje i presađuju i već prve godine imali smo uspeh, tako da već poslednjih nekoliko godina imamo oko 100kg batata, sasvim dovoljno za ishranu. Mi ga svakodnevno imamo u ishrani, iako mu je cena po kilogramu od 350 do 400 dinara", ističe Zoran. 

Ovo su samo neke od neobičnih biljaka na imanju Pavlovića, a ima ih na stotine, međutim vremenski uslovi i kvalitetna nega će pokazati da li će ove sezone roditi i paradajz tomatilo, godži bobice, sibirske borovnice ili kineska urma, koju su iz svoje prapostojbine stigle na naše prostore. 


Tagovi

Crni paradajz Uzgoj batata Slatki krompir Egzotične vrste biljaka Uzgoj bamije Zoran Pavlović Neobično povrće i voće


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao