U uslovima povećane vlage i temperature mnoge gljivice i bakterije uništavaju krtole.
Uskladišteni krompir je podložan pojavi raznih oboljenja i propadanju. Kako bi krtole što duže očuvali zdravim i pogodnim za upotrebu, potrebno ih je čuvati u odgovarajućim uslovima. U zavisnosti od namene može se čuvati kraći ili duži vremenski period. Tako se onaj namenjen potrošnji i za industrijsku preradu čuva i do 10, dok se semenski čuva do šest meseci.
Neodgovarajući uslovi tokom ovog perioda mogu dovesti do propadanja cele količine. Najviše se javljaju razne truleži, ali i bolesti koje formiraju kraste, plikove i ulegnuća na površini što umanjuje tržišnu vrednost.
Četiri su najčešće bolesti koje se javljaju na uskladištenom krompiru.
Zato za skladištenje treba odabrati samo zdrave i neoštećene krtole, jer samo jedan oboleli komad može izazvati propadanje. One moraju da budu suve i što bolje očišćene od zemlje.
Na jednoj krtoli mogu da se nađu simptomi infekcije više prouzrokovača. Visoka vlažnost i temperatura pogoduju razvoju oboljenja u skladištu. Zbog toga je neophodno da se obezbedi suvo, prohladno mesto koje se može provetravati. Prilikom manipulacije ne bacajte krompir, jer to dovodi do nagnječenja tkiva što omogućava razvoj skladišnih oboljenja.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka