Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladišne bolesti
  • 07.01.2023. 07:30

Četiri najčešće bolesti koje se javljaju na uskladištenom krompiru

U uslovima povećane vlage i temperature mnoge gljivice i bakterije uništavaju krtole.

Foto: Depositphotos/celiafoto
  • 373
  • 95
  • 0

Uskladišteni krompir je podložan pojavi raznih oboljenja i propadanju. Kako bi krtole što duže očuvali zdravim i pogodnim za upotrebu, potrebno ih je čuvati u odgovarajućim uslovima. U zavisnosti od namene može se čuvati kraći ili duži vremenski period. Tako se onaj namenjen potrošnji i za industrijsku preradu čuva i do 10, dok se semenski čuva do šest meseci.

Neodgovarajući uslovi tokom ovog perioda mogu dovesti do propadanja cele količine. Najviše se javljaju razne truleži, ali i bolesti koje formiraju kraste, plikove i ulegnuća na površini što umanjuje tržišnu vrednost.

Vlaga i toplota pogoduju razvoju bolesti

Četiri su najčešće bolesti koje se javljaju na uskladištenom krompiru. 

  1. Vlažnu trulež izazivaju bakterije iz nekoliko rodova. Prvi simptomi se javljaju u formi malih ulegnuća koja su ispunjena sluzavom masom. Miris zaraženih krtola je veoma neprijatan.
  2. Plamenjaču krompira izaziva gljivica Phytophthora infestans. Do zaraze dolazi u vegetaciji ili prilikom vađenja, jer spore prodiru u tkivo. Na njima ne moraju da budu vidljivi simptomi zaraze, ali bolest nastavlja da se razvija u skladištu i dovodi do propadanja. Dodatno ih napadaju druge truležne gljivice i bakterije.
  3. Fuzariozna trulež se često javlja. Na površini se formiraju tamne mrlje i koncentrični prstenovi. Veoma često se formira navlaka od micelija. Trulež se postepeno razvija i zahvata celi krompir. Može da uzrokuje velike gubitke tokom čuvanja, ali i setve.
  4. Bolesti pokožice su vidljive kao kraste, plikovi koji pucaju. Nema oštećenja dubljeg tkiva i ne umanjuju kvalitet. Međutim, ovakav proizvod se teže prodaje u prodavnicama.

Bolje sprečiti, nego lečiti

Zato za skladištenje treba odabrati samo zdrave i neoštećene krtole, jer samo jedan oboleli komad može izazvati propadanje. One moraju da budu suve i što bolje očišćene od zemlje.

Čuvanje krompira i sprečvanje klijanja krtola

Na jednoj krtoli mogu da se nađu simptomi infekcije više prouzrokovača. Visoka vlažnost i temperatura pogoduju razvoju oboljenja u skladištu. Zbog toga je neophodno da se obezbedi suvo, prohladno mesto koje se može provetravati. Prilikom manipulacije ne bacajte krompir, jer to dovodi do nagnječenja tkiva što omogućava razvoj skladišnih oboljenja.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Skladišne bolesti Trulež krompira Krasta na krompiru Fleka na krompiru Krompir smrdi Truljenje krtola


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer