Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja krompira
  • 28.06.2018. 10:30

Česte padavine prave problem uzgajivačima krompira

Učestale padavine koje su u Srbiji u poslednje vreme zabeležene, na pojedinim lokalitetima, uglavnom u blizini velikih reka, sprečile su ulazak mehanizacije i obavljanje zaštitnih tretmana. Velika vlažnost, kako kažu stručnjaci, pogoduje razvoju bolesti, napominjući da bi proizvođači što pre trebalo da krenu u zaštitu useva.

Foto: Flickr / stanze
  • 1.954
  • 92
  • 0

U poslednje dve sedmice su, širom Srbije, zabeležene padavine sa velikim razlikama u broju kišnih dana i količini padavina. Na pojedinim lokalitetima bilo je i preko 100 litara kiše po kvadratnom metru, ali je bilo i slučajeva da na jednom kraju određenog lokaliteta bude po nekoliko pljuskova, dok na njegovom drugom kraju kišica samo "pokupi" prašinu. Najviše padavina je bilo u područjima blizu najvećih reka, Dunava, Save i Drine, odnosno na severozapadu i zapadu naše zemlje.

Padavine pogodne za razvoj plamenjače

Kako navodi master inženjer poljoprivrede u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Kraljevo - Nenad Nešović, u kraljevačkom proizvodnom području  je prema podacima RHMZ-a, između 15. i 21. juna ove godine, zabeleženo je preko 70 l/m2 padavina koje su bile preko potrebne jarim usevima. Česte padavine, duge rose i prevlaženo zemljište otežavaju ulazak mehanizacije u useve krompira radi preventivne zaštite od prouzrokovača plamenjače. Stručnjaci napominju da sada već sigurno ima useva sa infekcijama, čije se širenje može sprečiti jedino sa kvalitetnom i učestalom zaštitom hemijskim preparatima.

Primeniti fungicide na sve nadzemne delove krompira

Ako se u obzir uzmu navedene meteorološke prilike, trenutno su na snazi ekstremno povoljni uslovi za razvoj prouzrokovača plamenjače krompira. Zato je neophodno periode između hemijskih tretmana skratiti na 6 do 7 dana. Nenad Nešović, naglašava da primena fungicida mora biti preventivna sa dobrom aplikacijom preparata na sve nadzemne delove biljaka. S obzirom na to da su usevi krompira u fazi cvetanja, odnosno precvetavanja, useve bi trebalo tretirati preparatima bržeg sistemičnog dejstva.

Prete Erwinia i Alternaria solani

Nešović dodaje da je na poljima širom naše zemlje uočena je pojava uvenuća stabljike i truleži prizemnog dela stabla koju izaziva bakterija Erwinia. Oboljenje koje ona prouzrokuje poznato je i kao "crna noga". Nažalost ta baktarija izaziva izumiranje zaražene biljke, a ponekad i truljenje krtola u toj kućici. On dodaje da su primaćene i manje štete čiji uzročnik Alternaria solani, gljiva koja izaziva crnu pegavost i hlorozu lista. Taj patogen se može kontrolisati fungicidima. Ipak, ukoliko su uočeni simptomi infekcije u usevu preporučljivo je da se uz redovne mere preventivne zaštite od prouzrokovača plamenjače doda i preparat Sekvenca u dozi od 0,5 l/ha (ili Signum, Score).

Suzbijanje crne pegavosti na listu krompira

U brdsko-planinskim područjima izostali hemijski tretmani

Česte padavine otežavaju ulazak u useve semenskog krompira u brdsko-planinskim područjima. Krompir je zasađen znatno ranije u odnosu na prethodne godine, a usevi su trenutno u fazi sklapanja redova. Na većem delu zasada su, kako tvrdi Nešović, izostali hemijski tretmani. S druge strane, u ravničarskim područjima, koji su redovno navodnjavani, krompir je vrlo brzo prošao kroz različite razvojne faze i u odnosu na broj dana od nicanja ima znatno bolji rod u poređenju na prethodne godine. Ključni razlog za to je kontinuirano dobar toplotni režim bez tzv. stresnih situacija praćenih većim variranjem niskih i visokih temperatura. Zabeležen je izvestan broj dana sa temperaturama iznad 30ºC, s tim da nije bilo perioda sa niskim noćnim i dnevnim temperaturama neposredno nakon sadnje.

Loša cena smanjila površine pod krompirom

Na kraju treba reći i to da je samo rani krompir prošao kroz period hladnog vremena odmah posle sadnje, ali je i on dao dobre prinose, a gotovo sav krompir iz rane sadnje je već povađen i prodat. Cene ranog i takozvanog letnjeg krompira su za sada zadovoljavajuće, a razlog za to je pre svega manji obim proizvodnje i odustajanje mnogih proizvođača, koji je posledica sve češće pojave niskih cena merkantilnog krompira zbog nekontrolisanog uvoza koji poslednjih godina počinje već u jesen.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Krompir Povrće Povrtarstvo Nenad Nešović Bolesti Zaštita bilja


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta