Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje povrća
  • 26.02.2022. 07:30

Brokoli - biljka za ovu sezonu

Toliko je varijeteta brokolija koji se razlikuju po boji, izgledu i ukusu i odlični su za uzgajanje.

Foto: Depositphotos/deyangeorgiev2
  • 245
  • 18
  • 0

Mnogo je različitih vrsta brokolija koje možemo uzgajati. Vodi poreklo iz Italije, a uzgaja se širom sveta. Koristi se u kuvan ili kao sveža namirnica. Niskokaloričan je i sadrži mnogo minerala, posebno kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijujm, gvožđe, natrijum, cink, zatim vitamine C, A, E, K, vitamine B kompleksa, mnoštvo flavonoida i enzima.

Razlikuju se po boji, obliku, listovima. Deo su vrste Brassica oleracea i pripada istoj porodici kao kupus, karfiol, kelj, prokelj, keleraba i druge kupusnjače.

Kalabrijski brokoli

Najčešće se susrećemo s ovim varijetetom Brassica oleraceae var. italica. Naziv potiče po regiji Kalabrija na jugu Italije. Formira veliku glavicu s čvrsto zbijenim cvetićima i dobro podnosi hladnoću. Nakon rezidbe centralne glavice daje bočne izraste što osigurava dužu berbu.

Brokoli romanesko

Ovaj tip brokolija zadivljuje izgledom cvetne glavice i obojenošću. Odličan je za baštenski uzgoj. Ukusom podseća na karfiol, ali je mnogo slađi i finiji. Tekstura mu je blaža i mekša.

Brokoli bez glavice

Ovaj brokoli je veoma sličan kalabrijskom, ali glavica nije tako kompaktna. Mogu se brati pojedinačni cvetovi, odnosno cvetne grane. Više je gorak, a jestivi su listovi, cvetovi i stabljike. Njegovo seme se najviše koristi kod proizvodnje mikrobilja. Veoma često su cvasti ljubičaste ili bijele, ima slađi ukus. Obično se seje i sadi u jesen, jer im treba do osam sedmica ispod 10ºC.

Kineski brokoli

Brassica oleraceae var. alboglabra potiče iz Kine. Ima velike listove i deblje stabljike. Gorak ukus se gubi kada se potopi u hladnu vodu pre kuvanja. Ima kratak period vegetacije od 35 do 50 dana.

Rapini

Ovaj tip Brassica rapa subsp. rapa ima karakteristike brokolija, ali u stvari pripada rodu repe. Njegovo zeleno lišće se koristi u kuvanju i dosta je čest kao namirnica na jugu Italije.

Brokolino

Ovaj hibrid između klasičnog i kineskog brokolija Brassica oleracea var. italica × alboglabra ponekad se naziva i bejbi brokoli. Nastao je ručnim oprašivanjem. Odlikuje se nežnom stabljikom, izgledom podseća na kalabrijski brokoli ,ali je sočniji i profinjenijeg ukusa.


Povezana biljna vrsta

Brokoli

Brokoli

Sinonim: - | Engleski naziv: Sprouting broccoli or calabrese | Latinski naziv: Brassica oleracea L. var. italica

Brokoli pripada porodici kupusnjača (Brassicaceae). U 100 g glavica sadrži, 87-91 g vode, 3-4 g sirovih belančevina, 4-6 g ugljenih hidrata. Ima visok sadržaj karotena pa joj zbog... Više [+]

Tagovi

Brokoli Kalabrijski brokoli Brokolino Romanesko Rimski brokoli


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.