Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vađenje krompira
  • 18.10.2018. 09:30

Borike proizvedu godišnje 2.000 tona sjemenskog krompira - sve bi moglo završiti u Evropi

Iako je godina bila loša u odnosnu na prethodnu, sa kišnim danima u fazi razvoja krtole i pojave bolesti plamenjače, ovih dana smo sa njiva skinuli od 450 do 500 tona veoma traženog sjemenskog krompira, priča Novo Motika, predjsjednik udruženja "Solanum Produkt".

Foto: Mirjana Simanić
  • 3.643
  • 214
  • 0

Odavno je visoravan Borike kod Rogatice poznata po ergeli konja rase arapske i bosansko-brdske pasmine, a u poslijednje vrijeme po vrsnim proizvođačima čuvenog i certifikovanog boričkog krompira.

I najsiromašnije domaćinstvo u ovim krajevima proizvede na stotine kilograma krompira, a poznati su i veliki proizvođači koji uberu godišnje i na desetine vagona ove važne životne namirnice.

Loša godina, ali ipak dobar rod 

Na Borikama djeluje i udruženje proizvođača krompira "Solanum Produkt" koje okuplja 12 poljoprivrednih proizvođača i još nekoliko registrovanih firmi. Predsjednik ovog Udruženja Novo Motika kaže da su ove godine zasijali 200 dunuma ove vrste povrća. 

"Iako je godina bila loša u odnosnu na prethodnu, sa kišnim danima u fazi razvoja krtole i pojave bolesti plamenjače, ovih dana smo sa njiva skinuli od 450 do 500 tona veoma traženog sjemenskog krompira. Robu smo uskladištili u dva naša skladišta kapaciteta 700 tona koja su izgrađena na najsavremeniji način sa automatskim sistemom hlađenja, paletnim čuvanjem krompira i izuzetnom ventilacijom", objašnjava Motika.

Edukovali ih holandski stručnjaci

Motika je dodao da je "Solanum Produkt" počeo sa radom 2000. godine uz pomoć najeminentnijih holandskih stručnjaka koji su tri godine edukovali proizvođače krompira prenoseći im iskustva iz ove oblasti iz svoje zemlje.

Na Borikama rastu holandske sorte krompira

"Zbog toga se punih 18 godina na Borikama proizvode holandske sorte krompira kao što su Kenebek, Agria, Karea, Faluka i Dezire, a ove godine je uvedena i nova sorta - Belini", ističe pionir savremene proizovodnje krompira Novo Motika.

Prema njegovim riječima cijena kilograma krompira ove godine je 60 pfeninga i pošto postoje naznake da je i u Evropi slabija ovogodišnja proizvodnja, Boričani očekuju da će isprazniti svoja skladišta.

Svi proizvođači imaju mehanizaciju za svaki proces proizvodnje

Pored "Solanum Produkta" proizvodnjom sjemenskog krompira bave se i registrovani proizvođači "Agromont" Zorana Motike, "Agros" Ozrena Planojevića i "Agroplod" Dragomira Džide.

Dragomir Džida sa svojim sinovima sije oko 30 hektara sjemenskog i merkatilnog krompira i u najboljim godinama ubere i do 4,5 tona ploda po dunumu. Kaže da je prije tri godine uskladištio 60 vagona krompira. 

Specijalitet koji se najbolje slaže sa čistim planinskim dimljenim kajmakom

I on kao i ostali registrovani proizvođači raspolaže sa kompletnom mehanizacijom za sijanje, njegu, zaštitu i ubiranje krompira.

Procjene su da ova četiri registrovana proizvođača na Borikama godišnje proizvedu 2.000 tona sjemenskog krompira.

Svaki gost koji dođe kod domaćina na Borikama biće počašćen specijalitetima ovog kraja. Na trpezi će se pred njim naći kuvani ili pečeni krompir u kriškama sa čistim planinskim dimljenim kajmakom. Sve se to uz pršutu na kraju zalije sa rakijom od divljih krušaka.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Vađenje krompira Rogatički krompir Solanum Produkt Novo Motika Borike Krompir


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.