Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva povrća
  • 28.01.2021. 14:00

Bliži se setva povrća na otvorenom - na šta obratiti pažnju?

Pre radova napravite plan setve. Koje povrće i drugo bilje želite da uzgajate u svojoj bašti?

Foto: Depositphotos/VitalikRadko
  • 430
  • 21
  • 0

Bliži nam se sezona setve povrća i raznog drugog bilja. Za uspešan novi vegetacioni ciklus potrebno je pripremiti leje i kvalitetno seme. To će dosta olakšati setvu i omogućiti dobre uslove za klijanje i nicanje.

Pre početka, napraviti plan setve

Jedna od najčešćih grešaka koju prave početnici je neadekvatna širina leja. Obično su preširoke ili preuske. U slučaju da ih napravite previše široke, ne može se lako obaviti setva, a zatim i kasniji agrotehničkih radovi na njima. Kada su previše uske, postojaće mnogo staza između leja i dobar deo površine biće zauzet njima. Kada je neodgovarajuća širina biće teško obaviti plevljenje korova, prihranjivanje, zalivanje, primena zaštite i brže ćete se umarati prilikom rada.

Teoretski, njihova širina trebalo bi da se kreće od 70 do 120 cm. U praksi je najbolje da se prilagodi dužini vaše ruke. Površina treba da bude takva da lako, bez gaženja i suvišnog istezanja možete vrhove prstiju zabosti u sredinu zemljišta sa obe strane.

Proizvedite rasad povrća u toplim lejama

Pre radova napravite plan setve. Koje povrće i drugo bilje želite da uzgajate u svojoj bašti? Da li želite da proizvodite u monokulturi ili ćete prednost dati združenim usevima? Kada sejete dve ili više vrsta, odaberite one koje štite jedna drugu. Leje će izgledati lepše, a biljke će biti zdravije. Osim kombinovanja povrtnih vrsta na njih možete posaditi začinsko i lekovito bilje, kao i razne vrste cveća.

 Odgovarajuća priprema semena

Pre setve seme je potrebno pripremiti. Kada ga kupujemo u poljoprivrednim apotekama, dobijamo ono koje je već kalibrirano, odnosno sve semenke u pakovanju iste su veličine.

Međutim, ukoliko ćete koristiti ono iz svoje bašte, trebalo bi da ga pročistite, odnosno da odstranite svo koje je šturo. Najlakše će se to uraditi upotrebom pet procentnog fiziološkog rastvora. Dovoljno je da se semenke potope u njega, promešajte ih i sačekajte deset minuta. Za to vreme, kvalitetno će potonuti, a šturo i oštećeno će isplivati na površinu. Dovoljno je da se odliju ona neupotrebljiva, a koje se nalazi na dnu isperite.

Ukoliko imate staro nemojte primenjivati ovaj postupak jer će se sva ili većina njih zadržati na površini. O pripremi semena umakanjem u čajeve pisali smo ranije. Ovim postupkom omekšaće se njegova ovojnica i istovremeno obaviti dezinfekcija. Na taj način ubrzaće se klijanje i nicanje, a biljke će u startu biti zdravije.

Pokriti ga agrotekstilom

Da bi setva na otvorenom bila uspešna, potrebno je obratiti pažnju na temperaturu, vlažnost i dubinu setve. Svaka biljna vrsta ima svoje zahteve koji moraju biti ispoštovani. Neki usevi podnose hladnije vreme i mogu se sejati ranije dok su drugi termofilni i seju se tek kada prođe opasnost od mraza, a temperatura zemljišta bude iznad 10°C.

Za većinu vrsta rokovi sejanja povezani su sa temperaturom zemljišta i vazduha. Setva je dinamična aktivnost i u najvećoj meri proces klijanja je pod uticajem stanja zemlje. U suviše hladnom, seme propada. Bolje je i pričekati nego obaviti ovu agrotehničku operaciju u hladnu i vlažnu zemlju.

Šta je sve potrebno uraditi pre setve rasada paprike?

Optimalna temperatura je različita za svaku vrstu povrća. Uobičajeno se smatra da setvu kultura koje podnose hladnije vreme treba započeti kada su vrednosti 5°C i više. To su uglavnom bob, grašak, zelena salata, rotkvice, repe, kupusnjače. Ove vrste povrća se seju prve. U povoljnim godinama to je već od kraja februara i početkom marta, na otvorenom.

Što se tiče vlažnosti tla, tokom proleća ima dovoljno vlage za neometano klijanje i nicanje.

Kako bi ubrzali ove procese, posejano seme možemo prekriti agrotekstilom i raznim poljoprivrednim folijama. Zemljište ispod agrotekstila bolje se zagreva, smanjuje se temperaturno kolebanje i na taj način osiguravaju se bolji uslovi za razvoj semena. Temperatura ispod agrotekstila je za 5°C veća nego u okolnoj sredini. Nicanje je ravnomernije, a period klijanja može da se ubrza.


Tagovi

Sezona setve Setva u lejama Setva povrća Klijanje Nicanje Kalibrirano seme Agrotekstil Vlažnost zemljišta


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D