Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićeno geografsko poreklo
  • 21.12.2017. 18:15

Begečka šargarepa sa zaštićenim poreklom

Novi Sad je postao jedan od gradova sa najviše zaštićenih proizvoda.

Foto: Kabinet gradonačelnika Novog Sada
  • 538
  • 24
  • 0

Brend "Begečka šargarepa" zvanično je, uz "Futoškoi kupus" i "Fruškogorski lipov med", postao proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom. Novi Sad, čijoj opštini pripada Begeč, je tako postao jedan od gradova sa najviše zaštićenih proizvoda.

Obiman posao sertifikacije

Direktor zadruge Begečki povrtari Goran Zec rekao je za RTV da je posao sertifikacije bio obiman:

"Počeli smo sa prvim laboratorijskim analizama u martu, potom smo radili i grupnu analizu u septembru, kao i pojedinačne analize na šećere i beta karotine za svakog proizvođača. Begečku šargarepu od ostalih izdvajaju fizičke i hemijske osobine, odnosno ukus, boja, miris i oblik. Kao proizvođači smo dokazani na domaćem tržištu i tu nam konkurencija nije velika, ali ćemo raditi na priznavanju u evropskim okvirima, jer je 70 odsto naše proizvodnje prisutno u Evropi".

Konferencija u Gradskoj kući u Novom Sadu (Foto: Kabinet gradonačelnika Novog Sada)

Novi Sad finansirao proces sertifikacije

Ceo postupak je finansirao Grad Novi Sad, a to će nastaviti i ubuduće, rekao je član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević:

"Pre godinu dana pokrenuli smo postupak. Naišli smo na razumevanje potrošača, a u ceo proces uključila se i zadruga. Izuzetna saradnja ovih godinu dana krunisana je sertifikatom. Proizvođači će sada biti prepoznatljiviji na tržištu, a potrošači će lakše moći da dođu do kvalitetnijeg proizvoda".

Foto: voltamax / Pixabay


Izvori

RTV


Tagovi

Goran Zec Milorad Radojević Begečka šargarepa Begečki povrtari Novi Sad


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.