Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrtarstvo
  • 19.04.2017. 18:00

Bamija - lekovito povrće lako za gajenje

Bamiju odlikuje specifičan ukus, a zbog lekovitosti bilo bi dobro da je uvrstiti u svoj jelovnik. Seje se na otvorenom polju, a ukoliko želite duži period vegetacije, bamiju možete da gajite iz rasada.

Foto: skeeze / Pixabay
  • 7.462
  • 180
  • 1

Bamija Abelmoschus esculentus je u naše krajeve dospela iz Afrike (Etiopije), a pripada porodici Malvaceae. Poznata je pod nazivima okra i damini prsti. Ovo povrće odlikuje specifičan ukus, a zbog lekovitosti bilo bi dobro da je uvrstiti u svoj jelovnik.

Može da se koristi u salatama, kao glavno jelo ili prilog. To je jednogodišnja kultura, koja raste samo u toplijem delu godine i veoma je osetljiva na niske temperature.

Od obroka do kafe

Postoje različite sorte bamije koje se međusobno razlikuju prema visini biljke, krupnoći i boji plodova. Biljke dostižu visinu 0,4 m do 2 m. Stranooplodna je, a oplodnja cvetova obavlja se pomoću pčela. Plod bamije je tobolac pun semenki. Plodovi se beru zeleni i koriste u ishrani ili narodnoj medicini. Osim ploda, koriste se semenke, listovi i stabljike bamije. Nakon prženja, semenke bamije se samelju i služe kao zamena za kafu.

Bamija poboljšava imunitet, poboljšava varenje hrane, izuzetno pomaže kod digestivnih problema, stabilizuje nivo šećera u krvi.

Setva bamije

Setva bamije na otvorenom polju se obavlja kada prođe opasnost od niskih temperatura i mraza. Ukoliko želimo da imamo duži period vegetacije, bamiju možemo da gajimo iz rasada. Na ovaj način bamija će brže da stupi u rod. Sa setvom se započinje kada je temperatura zemljišta 15ºC, a optimalna temperatura setve je 20ºC.

Niče nakon dve nedelje. Za setvu izabrati lokaciju koja je osunčana. Dubina setve je od 3 cm do 5 cm. Međuredni razmak zavisi od sortnih karakteristika i kreće se između 60 cm i 100 cm, a razmak u redu je između 20 cm i 50 cm. Za patuljaste sorte potreban je manji razmak.

Rasad bamije proizvodi se u saksijicama prečnika 6 cm do 10 cm. Temperatura proizvodnje rasada je 21ºC, a nakon nicanja temperatura može biti i niža. Kod visokih sorti možemo pincirati vrh (odstraniti) kada biljka dostigne visinu od 40 cm, kako bi se biljka bolje razgranala i dala više bočnih grana.

Nega bamije

Nakon nicanja, bamiju je potrebno negovati, navodnjavati i pođubriti. U početnom periodu bamija raste veoma usporeno i tada je veoma osetljiva na nedostatak vode. Nakon pojave drugog lista, bamiju je potrebno pođubriti kako bi se razvila u snažnu biljku. Ne odgovaraju joj temperature iznad 30ºC. Tokom vrelih letnih dana potrebno je navodnjavati. Veoma dobro reaguje na đubrenje kompostnim čajem.

Berba bamije

Cvetovi bamije su izuzetno dekorativni, traju jedan dan. Krajem maja i početkom juna bamija počinje da plodonosi. Plodovi, u zavisnosti od sorte, dostižu dužinu od 3 cm do 25 cm. Boje su zelene, ljubičaste i bele.

Berba se obavlja svaka tri dana do kasne jeseni, do pojave niskih temperatura. Prerasli plodovi su drvenasti i nisu pogodni za pripremu jela. Da je plod prerastao, možete utvrditi po veličini ploda, koja je karakteristična za sortu, ali i po boji semenki. Svetle semenke su znak da je plod zelen, dok promena boje semenki u tamno je znak da je plod ostario.

Biljka bamije je obrasla oštrim dlačicama, koje žare i mogu izazvati alergijsku reakciju. Mlađe biljke su nežnije, ali kod berbe starijih biljaka poželjno je da obučete majice dugih rukava.

Plod se bere odsecanjem ili laganim zaokretanjem i otkidanjem. Prilikom berbe ostaviti kratku drškicu, jer plod bamije brzo gubi vodu. Plod bamije treba brzo upotrebiti. Može se skladištiti na temperaturi od 10ºC ili u frižideru tokom 3 do 4 dana. Plodovi se mogu zamrzavati, konzervisati ili sušiti i na taj način se mogu sačuvati za duži vremenski period.

U gastronomiji bamija se koristi u pripremi salata, zapečena sa jajima, u pripremi variva, kao glavno jelo ili kao prilog.

Upotreba bamije

Plodovi bamije sadže brojne minerale, vitamine, dijetetska vlakna. U procesu pripreme, bamija oslobađa sluzave materije, ali ako tokom pripreme ne odstranite drškicu ili ne mešate jelo, bamija neće ispustiti sluz i sva će sluz ostati u plodu.

Treba je često konzumirati pripremljenu na različite načine, posebno tokom letnjeg perioda, kada je sveža i najlekovitija. Veoma često je koriste dijabetičari, zato što deluje poput insulina na stabilizaciju vrednosti šećera. Može da se koristi sveža ili osušena.

Preporučuje se ljudima koji imaju čir, gastritis, probleme sa opstipacijom i oštećenjem sluzokože digestivnog trakta. Bamija je odlična prehrambena namirnica za trudnice zbog sadržaja minerala i vitamina. Potpomaže razvoj mozga i nervnog sistema fetusa.

Od listova i stabljike bamije se priprema čaj koji se koristi u terapiji stomačnih problema, Helicobacter pylori. Osušeni plodovi se melju u prah, koji se koristi u pripremi čaja i u terapiji. Ovaj čaj najčešće koriste dijabetičari i svi koji imaju stomačne tegobe. Od bamije se mogu pripremati različite lekovite tinkture.

Upotreba bamije u medicinske svrhe treba biti pod nadzorom lekara i dobro se informišite o načinu upotrebe i nameni kod proizvođača čaja i tinkture.

Foto: skeeze / Pixabay


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.