Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beli luk
  • 04.03.2023. 10:00

Azotno đubrenje odlučujuće za beli luk, ali koliko je previše?

Do početka glavičanja biljka iskoristi trećinu potrebnih hranjiva, pa je u vreme glavičanja prihrana azotnim đubrivom odlučujući faktor za prinos. Međutim, prevelike količine azotnog đubriva mogu pospešiti sekundarno granjanje.

Foto: Depositphotos/york010
  • 4.517
  • 242
  • 0

Jesenji, ozimi beli luk posađen u jesen, prezimljava i u sledećoj godini. Odmah na proleće počinje da razvija vegetativnu masu. Beli luk je otporniji od luka za zimu, ima čvršće ovojne listove, navodi stručnjak za povrtarstvo Poljoprivredno stručne Jagodina službe Mira Miljković.

Na srednje plodnim zemljištima koja su đubrena sa 700-900 kg NPK u jesen, u proleće sa kretanjem vegetacije, odnosno u fazi tri do četiri lista prihranjuje se KAN-om u količini 150-200 kg/ha.

Sekundarno granjanje

Na istoj površini se može ponovo saditi posle četiri do pet godina i to je najsigurnija borba protiv lukove nematoda koje mogu pričiniti ogromne štete i znatno poskupiti proizvodnju. Gaji se posle kultura koje su đubrene stajnjakom i ostavljaju rastresito i plodno zemljište. Do početka glavičanja biljka iskoristi trećinu potrebnih hranjiva, pa je u vreme glavičanja prihrana azotnim đubrivom odlučujući faktor za prinos. Međutim, prevelike količine azotnog đubriva mogu pospešiti sekundarno granjanje, upozorava Miljkovićeva.

Podsetimo, mogu se koristiti i biostimulatori u đubrenju, međutim, profesorka Nada Parađiković napominje da oni nisu zamena za đubrivo. Mogu se primenjivati zalivanjem zemljišta ili folijarno.

"Oni koji sadrže huminske kiseline, aminokiseline, proteine, peptide, polisaharide i vitaminski kompleks, aktivno pomažu kod razvoja korena rasada i povećavaju otpornost korena pri uzgoju u zaslanjenom zemljištu ili onom tretiranom sa pesticidima te tokom sušnog perioda", tvrdi Parađikovićeva.

Nega belog luka

Tokom vegetacije nega se sastoji od borbe protiv korova, prihrane, zaštite i navodnjavanja.

Navodnjavanje je obavezno u slučaju sušnog proleća, a norma navodnjavanja kreće se do 35 mm na lakšim zemljištima. Prosek je 20-30mm po jednom navodnjavanju, ističe jagodinski stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Đubrenje belog luka Mira Miljković Nada Parađiković Nega belog luka Navodnjavanje belog luka KAN Azotno đubrivo


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.